Hummus
Ingrediente:
– 2 conserve cu boabe de naut fierte (a cate 400 g fiecare)
– 3 linguri pasta de susan
– 4 linguri cu ulei
– 4-5 catei usturoi
– zeama de la 1/2 lamaie
– sare si piper dupa gust
Pentru decor:
– 1 lingurita cu boia dulce de ardei
– 2-3 linguri cu ulei de masline
– patrunjel verde
– boabe de naut
Mod de preparare:
Hummus este o specialitate orientala, preparata din piure de naut, pasta de susan (tahini), ulei de masline, zeama de lamaie, sare, piper, usturoi, uneori se pune chimen si optional se mai adauga iaurt. Este un aperitiv popular in unele tari orientale si se mananca cu lipie.
Pentru piureul de naut eu am folosit conserve. Dar se poate pregati si din boabe de naut uscate, puse la inmuiat in apa pentru 6-8 ore (cel mai bine peste noapte), schimbat apa dimineata si fierte cu o lingurita de bicarbonat de sodiu. Si pasta de susan se poate pregati in bucataria proprie. Se prajesc putin semintele de susan, se pun apoi intr-un vas ingust, inalt, se presara putina sare si se adauga treptat, putin cate putin, ulei. Se mixeaza cu un blender vertical. Consistenta se regleaza cu ajutorul uleiului.
Eu obisnuiesc sa dau jos coaja de pe fiecare boaba de naut fiarta. Ori pun boabele de naut fierte intr-o sita si le pasez cu o lingura, obtinand o pasta fina ori decortichez fiecare boaba de naut manual. De aceasta data am dat o parte de naut prin sita….pana m-am plictisit, iar restul l-am decorticat manual. Acest pas poate fi sarit. Se pot pune boabele de naut cu tot cu coaja. Poate deranjeaza doar pe cei care au probleme cu digestia.
Intr-un bol, nu foarte larg si putin inalt, am pus boabele de naut din conserva, bineinteles scurse. Lichidul din conserva nu-l aruncati. Am adaugat apoi pasta de susan (cumparata din magazin), sare si piper dupa gust, cateii de usturoi, zeama de lamaie si uleiul. Am mixat ingredientele cu un blender vertical.
Consistenta preparatului o reglam adaugand lichidul din conserva de naut. Adaugam putin cate putin pana obtinem o crema fina.
In unele bucatarii se mai adauga la aceasta pasta cateva linguri de iaurt si chimen macinat. De aceasta data eu nu am folosit aceste ingrediente pentru simplul motiv ca nu le aveam la dispozitie. Incercati varianta care va place. Ambele sunt gustoase.
Eu am servit acest hummus cu lipii . Daca nu aveti lipii puteti manca acest humus cu felii de paine prajita sau cu crackers crocanti. Il puteti manca si ca aperitiv cu rosii, castraveti sau salata. Acest preparat se serveste stropit cu ulei de masline. Se decoreaza cu patrunjel verde tocat marunt, boia de ardei dulce si chimen.
Pofta buna!
Lasă un răspuns