Invartita cu branza

Ingrediente:

Pentru aluat:

– 400 g faina

– 200 ml apa calduta

– 1/2 lingurita sare

– 1 lingurita zahar

– 8 g drojdie proaspata

Pentru umplutura:

– 400 g branza de vaci

– 1-2 oua

– 1 varf cutit sare

– coaja rasa de la o lamaie

– 100 g zahar

Mai avem nevoie:

– 30 ml ulei

– 1 ou pentru uns

Mod de preparare:

Este prima oara cand fac aceasta „Invartita cu branza”. Experienta inseamna repetare. Asa ca data viitoare cand voi face aceasta placinta, voi avea un pic de experienta. In primul rand voi avea mai multa rabdare la intins foile. Si mai sunt si alte „chitibusuri” de care voi tine cont.

Pentru inceput, am pregatit ingredientele pentru aluat. Nu sunt multe. Apa trebuie sa fie calduta….de vara.

Intr-un bol, am pus apa, sare, zahar si drojdia. Am amestecat cu o lingura pana la dizolvarea drojdiei.

Compozitia de mai sus, am pus-o in bolul robotului. Am pornit robotul la viteza mica, folosind carligul pentru framantare si am adaugat treptat faina. Am marit viteza si am framantat aluatul 8-10 minute. Daca nu aveti robot nu-i problema. Framantati cu mana, urmand aceiasi pasi.

Cat timp se odihneste aluatul (aproximativ 30 minute), pregatim umplutura.

Intr-un bol punem branza de vaci peste care adaugam un praf de sare, ouale, zaharul, coaja de lamaie si amestecam pana la omogenizarea compozitiei.

Sfaturi:

– puneti branza de vaci la scurs

– adaugati ouale pe rand (uneori este deajuns un singur ou)

– daca compozitia este apoasa, adaugati o lingura de faina sau de gris

– puteti pune 1/2 cantitate branza de vaci si 1/2 cantitate telemea de oi

Rasturnati aluatul pe blatul de lucru, il framantati putin, dandu-i forma de sul si-l taiati in 4 bucati aproximativ egale.

Fiecare bucata de aluat se intinde cu un sucitor. Presarati faina pe ambele parti ale aluatului atunci cand il intindeti.

Fiecare foaie se unge cu ulei si se depoziteaza pe o farfurie, suprapuse, una peste alta.

Luati prima foaie unsa cu ulei (cea care adera la farfurie, mai exact), o intindeti putin, in aer, cu mainile si apoi o puneti pe blatul de lucru. Trageti cu degetele aluatul, din parti, de jur imprejur. Foaia se va mari, se va subtia. Nu ar trebui sa se rupa dar la mine s-a intamplat. Ce spuneam eu…experienta vorbeste. Poate nu conteaza ca s-a rupt. Oricum foaia se ruleaza si se acopera. Cred ca se intampla si la cei mai mari bucatari….macar la inceput de cariera.

Compozitia de branza se imparte in patru, „ochiometric”.

Se aseaza branza pe marginea foii si se ruleaza cat mai strans.

Se da forma de melc.

Se aseaza placintele intr-o tava unsa cu ulei si se ung cu ou batut.

Se coc placintele la 170 grade Celsius, timp de 40-45 minute, pana se rumenesc.

Cat sunt inca fierbinti, se stropesc placintele cu apa si se acopera cu un prosop.

Pofta buna!

(Citit de 1.446 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.