Jarcovia
Ingrediente:
– 1,5 kg carne de porc (costita sau ceafa)
– 2 kg ceapa
– 800 g castraveti murati
– 2 foi dafin
– 2 linguri cu bulion
– 200 ml ulei
– sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Acum multi ani in urma, vreo 17, am fost nasi de cununie la doi tineri deosebiti din toate punctele de vedere. Cumetrii mei erau lipoveni. Dupa ce ne-am inrudit, bineinteles ca ne-am si vizitat. Am mancat la cumatra mea o mancare lipoveneasca, numita „Jarcovia”. Mi-a placut tare mult si o perioada am preparat-o mai des (se intampla acum 17 ani). Zilele trecute mi-am amintit de aceasta mancare si am preparat-o. Este un deliciu!
Ceapa curatata se taie pestisor sau se taie la robot….asa cum am facut eu. Se undeste in 100 ml ulei.
Carnea de porc (recomand o carne mai grasuta….eu am folosit ceafa de porc) se undeste si ea in 100 ml ulei.
Castravetii care au fost tinuti in apa rece 1-2 ore, se taie rondele.
Intr-o cratita (recomand de tuci dar se poate si intr-o oala obisnuita) se pune un rand de ceapa calita, un rand de carne, un rand de castraveti…..si se continua randurile astfel incat ultimul rand sa fie de ceapa. Printre randuri se pun 1-2 foi dafin.
Se adauga apa cat sa cuprinda compozitia si se fierbe la foc mic 1,5-2 ore (daca mai este nevoie, se mai adauga putina apa fierbinte). Din cand in cand se rasuceste oala pentru a nu se prinde de fund. Trebuie sa scada pana ramane uleiul deasupra. Cand carnea este fiarta se adauga 2-3 linguri de bulion dizolvat in putina apa. Se mai fierbe 15-20 minute.
Se gusta de sare si daca mai trebuie se mai adauga….dupa gust (atentie, castravetii sunt deja sarati). Daca va place, puneti si putin piper macinat.
Eu am servit Jarcovia cu mamaliga dar se intelege bine si cu painea.
Pofta buna!

Lasă un răspuns