Lapte acru de casa
Cand eram copil, vacantele le petreceam la bunici impreuna cu verisorii. Toata ziua umblam pe coclauri iar seara bunica ne aduna cu greu pe langa casa. Dupa atata zburdat veneam acasa infometati. Pe masa din bucatarie gaseam pe fundul de lemn o mamaliga mare, aburinda, pe care bunicul o taia cu ata. Dintre toate bucatele de pe masa mie imi placea laptele acru. Avea un gust bun pe care nu-l mai regasesc acum nici macar in cel pe care il prepar eu. Oare de ce? Iar batalia mare era pe razuitul ceaunului in care se facuse mamaliga si apoi fiert laptele.
Laptele acru nu se prepara greu. Insa secretul consta in originea ingredientelor, adica sa fie laptele si smantana de tara, nu din comert.
Ingrediente :
– 1 l lapte
– 2-3 linguri cu smantana
Mod de preparare :
Se pune laptele la fiert (foc potrivit) impreuna cu un praf de sare. Cand se umfla se stinge focul si se lasa la racorit.
Se unge fundul si peretii unei oale ( sau mai multe ulcele de dimensiuni mai mici ) cu smantana. Recomand oalele de lut.
Se toarna apoi peste smantana laptele caldut ( nici fierbinte, nici rece…..ca apa de vara). Se acopera si se lasa la prins, la temperatura camerei. La o temperatura medie de 25 grade se tine aproximativ 12 ore. Se introduce apoi la frigider.
Se poate consuma asa simplu, cu cereale dimineata, cu mamaliga calda sau rece. Poate fi folosit si la diferite sosuri. Eu l-am servit cu mamaliga unsa cu putin ulei si parlita cateva minute pe gratar. Un deliciu !

Lasă un răspuns