Lipii pentru shaorma

Ingrediente:

– 500 g faina alba

– 90 g unt

– 230 g apa fierbinte

– 10 g praf de copt

– 1 lingurita cu sare

Mod de preparare:

Cu foarte multi ani in urma, inainte de 1989, lucram la un dispensar medical, la tara. Faceam mult teren si de cele mai multe ori, grabeam pasul atunci cand in zare imi aparea o casuta cu geamuri mici dar locuita de un suflet mare. Acolo locuia o bunicuta, adusa de spate, trecuta prin multe valtori ale vietii. Se intampla uneori sa nimeresc tocmai cand facea turtite pe plita. La vremea aceea, drojdia era cu „ciubote rosii”, adica nu prea se gasea. In schimb, era mai usor de facut rost praf de copt. Facea bunicuta niste turtite pe plita de te lingeai pe degete! Si daca bunicuta ma servea cu turtite, eu duceam cateva lingurite de cafea (si asta era cu ciubote rosii). Serveam cafeaua impreuna si mai povesteam despre „vrute si nevrute”. Nu am sa uit niciodata gustoasele turte ale bunicii, stivuite langa un perete al sobei. Astazi, acele turte se numesc lipii.

Eu am framantat aluatul la robot dar la fel de bine se poate framanta manual, respectand aceiasi pasi. In bolul de la robot, am pus faina, sarea si praful de copt. Am amestecat cu o lingura si apoi am adaugat untul taiat cubulete (untul la temperatura camerei).

Am pus bolul in locasul lui si am pornit robotul la viteza mica. Dupa ce carligul robotului face cateva rotatii, adaugam treptat apa. Framantam aluatul 5-6 minute marind putin viteza.

Acoperim bolul in care este aluatul cu un prosop si-l lasam sa se odihneasca 30 de minute.

Punem aluatul pe un blat de lucru presarat cu putina faina si-l impartim in 10 bucati.

Fiecare bucata de aluat se intinde intr-o foaie subtire (presarati faina pe blat si pe aluat cand intindeti foaia) si cu ajutorul unei farfurii dati forma rotunda.

Intr-o tigaie incalzita la foc mediu, se coace fiecare lipie cate 1 minut, maxim 1 minut si jumatate pe fiecare parte. Lipia nu trebuie sa se rumeneasca foarte mult. Mai bine o intoarceti de mai multe ori pe fiecare parte pentru a nu risca sa o ardeti.

Lipiile sunt moi, gustoase si se pliaza foarte usor. Se pot pastra 2-3 zile fara a se usca, impachetate in folie de plastic. Se pot folosi la shaorma, quesadilla, humus sau chiar mancate asa simplu.

Pofta buna!

(Citit de 2.242 ori, de 4 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.