Macarons
Ingrediente:
– 150 g faina de migdale
– 150 g zahar pudra
– 150g + 20 g zahar tos
– 100 g albusuri vechi (se tin 1-2 zile in frigider)
– 50 ml apa
Pentru crema:
– 150 g ciocolata neagra sau cu lapte
– 75 g unt
– 60 g smantana
Mod de preparare:
Prima data am mancat aceste prajituri in aeroportul din Paris, acum cativa ani in urma. Mi s-au parut scumpe ca si pret dar foarte bune la gust. Cand am venit acasa, am cautat sa le cumpar dar la vremea aceea nu se prea gaseau la noi. Asa ca am cautat reteta si m-am pus pe treaba. Prima incercare nu a fost rea dar nici prea buna. Acum este a doua oara cand le pregatesc si parca s-au apropiat de cele originale. Probabil voi capata experienta in timp.
Cantarim ingredientele. Este o reteta unde gramajul conteaza foarte mult. Adica trebuie respectat. Faina de migdale am comandat-o pe internet. Poate se gaseste si prin magazine dar va spun sincer ca nu am cautat. Prima data cand am pregatit aceste prajituri, m-am chinuit sa curat migdalele, sa le usuc si apoi sa le macin.
Puneti faina de migdale si zaharul pudra in vasul de la robot si le amestecati 1-2 minute. Folositi ustensila cu lame. Se recomanda a se folosi zaharul pudra din comert care contine 2-3 % amidon.
Amestecul obtinut se cerne printr-o sita. Bineinteles ca vor ramane in sita reziduri. Cantariti amestecul cernut si completati pana la 300 g cu cantitati egale de faina de migdale si zahar.
In vasul cu amestec de faina si zahar adaugati 50 g albus. Amestecati pana la omogenizare. Tot acum adaugati si colorant. Eu am folosit un colorant bun, profesional dar mi-a fost frica sa pun mai mult. Asa ca am obtinut o culoare stearsa, roz pal. Data viitoare voi pune mai mult si voi folosi mai multe culori.
Celelalte 50 g albusuri le mixati cu 20 g zahar tos.
Intr-un ibric puneti la fiert 50 ml apa impreuna cu 150 g zahar tos. Daca aveti termometru, masurati cand ajunge temperatura la 110 grade Celsius si opriti focul. Eu nu am avut termometru, urmeaza sa-l achizitionez. Am mers la „ghici”, cum se spune. Acest sirop de zahar, il turnati putin cate putin, pe peretele vasului cu bezea si mixati pana compozitia este umflata, lucioasa si cade in fir subtire, ingust, ca o panglica.
Luati 3 linguri din compozitia de bezea si o adaugati in compozitia de faina, zahar si albusuri. Amestecati pana la omogenizare. Adaugati apoi rand pe rand si restul bezelei, amestecand de sus in jos. Eu am folosit pentru amestecare o lingura de lemn.
Puneti compozitia intr-o punga la care taiati varful aproximativ 1 cm (puteti folosi ustensile profesionale daca doriti) si intr-o tava tapetata cu hartie de copt, formati discuri cam de 3,5 cm. Eu am avut doua tavi. Restul macaronsilor i-am turnat pe hartie de copt la marimea tavii si i-am lasat pe masa pana cand le-au venit randul la copt. Am tinut macaronsii aproximativ 90 de minute la temperatura camerei (20 grade). Se pot tine la „uscat” intre 30-120 minute, in functie de temperatura camerei. Ei sunt gata de introdus in cuptor atunci cand au formata o pojghita deasupra, adica cand puneti degetul pe ei, nu se lipesc.
Eu am copt macaronsii 16 minute, la 140 grade Celsius.
Cand sunt gata, se scoate hartia de copt si se pune pe blatul de lucru iar cand tava este racita se pune alta hartie cu macaronsi in ea. Se dezlipesc de pe hartie numai dupa ce s-au racit.
Pentru crema, puneti intr-un vas (la bain marie), ciocolata rupta in bucati mai mici impreuna cu smantana. Amestecati pana la omogenizare si adaugati apoi untul. Dati compozitia la rece. Macaronsii se pot umple si cu crema de nutella, crema de ciocolata alba, serbet cu diferite arome, crema caramel.
Umpleti macaronsii cu crema si-i depozitati intr-o cutie cu capac, la frigider.
Pofta buna!
Lasă un răspuns