Oua vopsite
Ouale se vopsesc de Paste de obicei joia sau sambata din saptamana de dinaintea Pastelui. Ouale se vopsesc in mod obisnuit intr-o singura culoare, rosul, dar se folosesc si alte culori cu semnificatia specifica. Ouale rosii se mai numesc in Bucovina si merisoare. In nordul Moldovei ouale vopsite mai poarta denumirea si de inchistrite sau impistrite. In ultimii ani au mai aparut si ouale cu aplicatii de margele sau cu ornament in relief din ceara.
Eu am vopsit ouale cu coji de ceapa. Avem nevoie de :
– coji de la 3-4 kg de ceapa ( am adunat-o in timp)
– 20 – 40 de oua
– frunze de patrunjel, marar, etc
– 50 ml otet
– 2 lingurite cu sare
– 1 ciorap fin
– untura pentru a le da luciu ( se poate si ulei )
Se pregatesc frunzele pe care dorim sa le punem pe oua.
Cojile de ceapa se pun intr-o oala de 5-6 l. Se toarna apa peste ele cat sa le acopere si sa treaca de 2-3 degete peste ele. Se pun cojile la fiert impreuna cu sarea si otetul.
Ouale se degreseaza, se spala si se usuca. Se fixeaza cate 1-2 frunze pe ou apoi se baga oul in ciorap. Se intinde la maxim ciorapul pe ou si se strange in jurul lui. Locul in care ciorapul a fost rasucit in jurul oului se leaga cu ata.
Dupa 30 minute din momentul in care a inceput sa fiarba apa in care s-au pus cojile de ceapa, se pun ouale in oala si se fierb 10 minute.
Se taie capetele ciorapului unde au fost legate, se scot ouale si se pun pe prosoape de hartie. Se ung cu slanina sau cu ulei.
In prima zi de Paste, oul se ciocneste „cap in cap”, adica in partile ascutite, operatiunea fiind facuta prima data de barbat, care este capul familiei.
Lasă un răspuns