Paine cu cartofi
Este o paine gustoasa si satioasa iar diferenta intre ea si cea din magazine este ca daca mananci doua felii din ea esti satul si nu „flamanzesti” prea repede. Un secret al reusitei acestei paini (din batrani lasat) este semnul crucii facut de gospodina care framanta si un „Doamne ajuta” spus. Cand se termina framantatul se face semnul crucii si la aluat.
Ingrediente :
– 350 g cartofi fierti
– 350 g faina alba
– 1 lingurita cu sare
– 2 linguri cu ulei
– 120 ml apa calduta
– 20 g drojdie verde
– 1 lingurita cu zahar
Mod de preparare :
Cartofii se spala si se fierb in apa cu 1 lingurita de sare. Cand sunt fierti se scurge apa in care au fiert si se lasa la racorit. Se curata de coaja si se dau prin masina de tocat carne. Se pot pasa si cu zdrobitorul de cartofi sau chiar cu furculita.
Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar (eu am pus zahar brun) si 20 ml apa calduta. Se lasa la loc cald sa fermenteze.
Se pun cartofii intr-un vas. Peste ei se adauga faina cernuta si sarea.
Se amesteca ingredientele cu mana.
Se adauga apoi uleiul, drojdia si apa putin cate putin. Apa nu trebuie sa fie nici rece nici fierbinte ci doar calduta. Se amesteca apoi se framanta.
Aluatul rezultat se transfera pe un blat de lucru presarat cu faina.
Se framanta aluatul timp de 7-8 minute. Din cand in cand se presara aluatul si blatul de lucru cu faina ( mai merg aproximativ 100-150 g faina). Este un aluat putin lipicios dar se lucreaza foarte bine.
Se da o forma rotunda aluatului si se transfera intr-un bol uns cu ulei. Se acopera cu o folie alimentara. Eu l-am acoperit cu un prosop. Se lasa la loc cald pentru aproximativ 30 de minute, pana isi dubleaza volumul.
Cand aluatul si-a dublat volumul se rastoarna pe blatul de lucru presarat cu faina. Se intinde intr-o foaie cu degetele, fara a apela la sucitor. Prin aceasta operatiune se elimina aerul din aluat.
Apoi se aduc rand pe rand, partile laterale spre mijloc.
Se da forma rotunda aluatului si se pune in tava tapetata cu hartie de copt si presarata cu putina faina. Partea de deasupra a aluatului va veni in contact cu hartia de copt.
Se lasa la loc cald 30 de minute. Apoi se unge cu ajutorul unei pensule cu apa rece. Se introduce in cuptorul incalzit in prealabil, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute. Eu am redus temperatura la 180 de grade in ultimile 5 minute.
Se scoate din cuptor, se transfera pe un fund de lemn si se acopera cu un prosop.
Se taie si se serveste cand s-a racit. Este o paine foarte gustoasa. Coaja este usor crocanta. Se poate pastra la rece timp de 3-4 zile.
Lasă un răspuns