Paine cu faina de secara si chimen
Ingrediente:
– 400 g faina de secara
– 600 g faina alba
– 50 g drojdie proaspata
– 700 ml apa calduta
– 1 lingura de zahar
– 1 lingura rasa de sare
– 1 lingura chimen macinat
Mod de preparare:
Prepar foarte des paine in casa. Este mai gustoasa si mai sanatoasa. Acum ceva vreme in urma, mama mea mi-a adus un saculet cu faina de secara. O vreme l-am ocolit dar in cele din urma m-am hotarat sa folosesc faina. A iesit o paine gustoasa, cu coaja subtire si crocanta. Pentru ca imi place chimenul, l-am adaugat in aluat. Puteti omite condimentul, daca nu va place.
Pentru inceput, am amestecat drojdia cu zaharul si 100 ml apa calduta. Am lasat-o la odihna 15-20 minute.
Am pus in robot 400 g faina de secara, 500 g faina alba, sarea, drojdia crescuta, chimenul macinat (l-am macinat putin mai grosier in rasnita de cafea) si 600 ml apa. Am pornit robotul si l-am lasat sa-si faca treaba timp de 5 minute. Daca nu aveti robot sau masina de facut paine puteti framanta aluatul manual.
Aluatul rezultat l-am rasturnat pe un blat de lucru si l-am framantat cu restul de 100 g faina. Se lasa la crescut, intr-un loc cald, timp de 30-40 minute, pana isi dubleaza volumul.
Aluatul se rastoarna pe blatul de lucru (pe care ati presarat putina faina) si se mai framanta putin pentru a se elimina aerul. Se da forma rotunda painii si se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se mai lasa la dospit 10-15 minute, timp in care se porneste cuptorul, la 220 grade. Pe fundul cuptorului se pune o tava cu apa. Se cresteaza painea cu un cutit si se introduce in cuptor, la 220 grade, pentru 25 minute. Dupa acest timp, se reduce temperatura la 190 grade si se mai coace painea inca 30 de minute. Dupa primele 25 de minute, painea se acopera cu hartie de copt.
Cand este gata coapta, painea se scoate pe un gratar, se pensuleaza cu apa si se lasa la racorit (neacoperita).
Se poate felia numai dupa ce s-a racorit. Am rezistat cu greu mirosului de paine proaspata.
Pofta buna!
Lasă un răspuns