Paine cu malai

Ingrediente:

Pentru aluat:

– 1kg faina alba

– 40 g drojdie proaspata

– 500 ml apa calduta

– 25 g sare (3 lingurite)

– 20 g zahar

– 80 ml ulei

Pentru mamaliga:

– 500 ml apa

– 120 g malai

– un praf de sare

Pentru decor:

– 1 lingura malai

Pentru uns masa de lucru:

– 2-3 linguri ulei

Mod de preparare:

De obicei, prepar 1-2 paini pe saptamana, in casa, adica in bucataria proprie. Nu pot manca painea din comert care are adaosuri de nu stiu ce E-uri si multe altele. La nevoie mai apelez si la ea. Pentru aceasta paine am folosit reteta Dianei, de pe www.savoriurbane.com. Am dorit sa respect reteta dar ceva, ceva nu mi-a mers si am mai adaugat cate ceva. Ingredientele prezentate mai sus, sunt din reteta originala. Eu va voi spune unde, cum si cat am schimbat din ea.

Daca aveti un robot performant, folositi vasul robotului de la inceput. Merge si la masina de paine dar desi detin o asa minunatie in bucatarie, mi-a fost frica sa o folosesc pentru ca mi s-a parut cantitatea mare de aluat. Asa ca am framantat „la mana”. M-am folosit putin de un mixer.

Intr-un vas incapator (daca folositi robotul puneti in vasul acestuia), se pune drojdia, zaharul, 500 ml apa si 250 g faina alba. Se amesteca si se lasa la loc cald, timp de 30 minute. Se acopera vasul cu un prosop de bucatarie. Eu am folosit faina de tara. Recomand folosirea unei faini de buna calitate.

Cat timp creste maiaua, pregatim mamaliga. Se amesteca 120 g malai cu 500 ml apa si un praf de sare si se pune la fiert. Fierbem mamaliga pana nu se mai simte malaiul in dinti. Dupa fierbere, trebuie sa va ramana 500 g mamaliga. Cand mamaliga este fiarta, o luam de pe foc si mai amestecam din cand in cand in ea pentru a nu prinde pojghita.

Dupa fierbere, mie mi-au ramas doar 440 g mamaliga. Asa ca am suplimentat cantitatea fainii de grau cu inca 100 g. Deci am pus in loc de 1000 g, 1100g.

In maiaua care a crescut, se adauga rand pe rand cate o lingura de mamaliga. Amestecam cu un mixer sau chiar cu o lingura de lemn.

Adaugam sarea si amestecam.

Se adauga 400 g faina de grau si amestecam.

Turnam peste compozitie uleiul si omogenizam prin mixare sau amestecare cu o lingura de lemn.

Peste aluatul moale, adaugam toata faina care ne-a mai ramas. Amestecam la inceput cu mixerul sau cu o lingura de lemn apoi framantam cu mana (in lipsa robotului).

Se obtine un aluat moale care se lasa la dospit 30-40 minute.

answear.ro

Pe un blat de lucru uns cu ulei, se scoate aluatul din vas si cu palmele unse cu ulei, se intinde in forma de patrat sau chiar dreptunghi.

Aluatul se impatureste in 3 pe lat apoi in 3 pe lung. Se intinde iar in forma de patrat si se impatureste in 3 apoi se ruleaza strans.

Se da forma painii, ajutandu-ne de maini si o punem pe o hartie de copt.

Intr-o oala mare de 6 l (fonta, email, yena) se pun 150 ml apa calduta. Se pune in vas aluatul de paine cu tot cu hartie.

Se pune capacul si se mai lasa painea la dospit 40 minute.

Cat timp painea dospeste, se incinge cuptorul la treapta cea mai inalta (245 grade). Dupa ce painea a crescut, se cresteaza cu un cutit si se presara deasupra o lingura de malai.

Se introduce painea in cuptor (cu tot cu capac) si se reduce focul imediat la 230 grade Celsius. Dupa 30 minute, fara a deschide usa cuptorului, se reduce temperatura la 200 grade Celsius. Se mai coace painea inca 15 minute. Dupa acest timp, scoatem capacul si mai lasam painea sa se rumenesca 10-15 minute.

Este o paine gustoasa, moale, care iti aduce aminte de painea pe care o mancam acum 25-30 de ani. Se mentine proaspata si dupa 3-4 zile.

Pofta buna!

Pana una alta…..eu am servit painea cu ceapa, bulion si ulei (reteta o gasiti aici http://culoaresiarome.ro/bruschete-cu-ceapa-rosie/ ).

 

 

answear.ro
(Citit de 2.215 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.