Paine cu seminte
Ingrediente:
– 500 g faina alba
– 7 g drojdie uscata
– 1 lingurita sare
– 2-3 linguri cu seminte (dovleac, floarea soarelui..)
– 300 ml apa calduta
– 1 lingurita cu zahar
– 1 lingura cu ulei de masline
Mod de preparare:
Consumul de seminte de dovleac, de floarea soarelui are un efect benefic asupra organismului. Si pentru ca am vazut ca si in comert a aparut painea cu seminte, m-am gandit ca ar fi mult mai sanatos si mai bine sa prepar eu painea mea, in bucataria mea, cu semintele care imi plac.
Timp de aproximativ 30 de ani am framantat aluatul de paine cu mana. Asa am vazut la bunica, la mama si asa am procedat si eu. Nu este rau sa framanti cu mana aluatul de paine dar faptul ca acum am un robot performant, dat spre testare de BUZZStore si Tefal , am realizat ca framantatul painii este mult mai usor. Robotul de bucatarie Tefal Masterchef Pro QB625D38 mi-a usurat munca.
Am pregatit ingredientele.
Am pus in bolul de inox al robotului, apa, zaharul, sarea, uleiul, faina de grau cernuta si la final drojdia uscata.
Montam la robot carligul pentru aluat si framantam timp de 7-8 minute.
Daca nu aveti robot, amestecati drojdia cu zaharul si 30 ml apa, pana la dizolvare. Lasati 10-15 minute la loc cald. Intre timp cerneti faina intr-un vas si adaugati sarea. Cand drojdia a dospit, adaugati-o in vasul cu faina. Adaugati treptat, putin cate putin, apa calduta si amestecati. Framantati aluatul cu mana. La final adaugati uleiul si mai framatati pana aluatul nu se mai lipeste de mana.
Indiferent de metoda framantarii folosita, la mana sau la robot, aluatul gata framantat se scoate pe un blat de lucru presarat cu faina, se presara peste el semintele si se mai framanta putin.
Se pune aluatul intr-un bol uns cu ulei, se acopera cu folie de plastic sau cu un prosop si se lasa la crescut 25-30 minute.
Dupa 30 minute, aluatul a crescut. Se desarta pe un blat de lucru presarat cu faina, se framanta putin, se da forma rotunda si se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei. Se mai lasa la crescut 25-30 minute.
Se cresteaza painea cu un cutit, in 2-3 locuri.
Cand painea este crescuta, se introduce tava in cuptor, la 200 grade Celsius, timp de 20 minute. Dupa acest timp, se reduce temperatura la 180 grade si se mai tine painea in cuptor 25-30 minute. Se scoate painea din cuptor, se rastoarna pe un fund de lemn si se acopera cu 1-2 prosoape.
Se poate felia dupa ce s-a racit. Este o paine gustoasa si sanatoasa!
Pofta buna!

Lasă un răspuns