Paine de casa traditionala ungureasca
Ingrediente:
Pentru maia:
– 550 g faina 650
– 550 ml apa
– 30 ml ulei
Pentru painea propriu-zisa:
– 800 g faina 650
– 210 ml apa
– 30 g drojdie proaspata
– 20 g zahar pudra
– 30 g sare
Mod de preparare:
De foarte multi ani prepar painea in casa. Doar cand nu am timp, cumpar paine din comert si atunci o aleg cu foarte multa atentie. Zilele trecute, mi-a atras atentia o reteta de paine pe site-ul www.savoriurbane.com. Nu am stat mult sa ma gandesc si am trecut la treaba. Numai ca eu nu aveam in casa faina 650 (atunci am auzit prima data de ea). Aveam faina de grau de la tara, netratata si foarte buna. Am incercat reteta cu aceasta faina iar rezultatul a fost unul pe masura asteptarilor. O paine gustoasa, cu o coaja crocanta, care mi-a adus aminte de painea consumata in copilarie. Din ce-am citit in reteta, in mod traditional, painea se coace in oala pentru friptura de rata. Adica, oala sa fie grea si adanca, din fonta, prevazuta cu capac.
Intr-o cutie de plastic cu capac, se amesteca 550 ml apa cu 550 g faina. Se lasa 2 ore descoperita, la temperatura camerei.
Se adauga 30 ml ulei, se amesteca, se pune capacul si se lasa 12 ore la temperatura camerei. Eu am lasat maiaua de seara pana dimineata.
Dupa 12 ore de odihna, maiaua era OK. Veti observa ca a format bule.
Intr-un vas de dimensiuni mai mari, se pun 210 ml apa calduta, zaharul si drojdia. Se amesteca pana se desface drojdia si compozitia este omogena. Se adauga 50 ml ulei si maiaua. Adaugam si 450 g faina, sarea si amestecam. Se adauga apoi treptat si restul fainii si se framanta manual. Aluatul obtinut se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit 30 de minute. Puteti folosi un aparat de framantat, daca aveti. Eu am folosit un robot obisnuit de bucatarie. In graba, greseala mea a fost ca nu am ales ustensila potrivita pentru aluat si la un moment dat am simtit miros de ars (observati si in poze ca pe ustensila folosita de mine are semnul painii taiat). Sper sa mai functioneze robotul.
Dupa 30 minute de dospit, aluatul arata asa.
Blatul de lucru pe care veti modela painea, se unge cu ulei. Ungeti si palmele cu ulei si rasturnati aluatul pe blatul de lucru. Se intinde aluatul cu palmele, pana obtineti un dreptunghi, de aproximativ 40/40 cm.
Se impaturesc lateralele si apoi se ruleaza strans aluatul.
Taiati o hartie de copt dupa marimea vasului in care veti coace painea. Lasati surplus de hartie pe margini, astfel incat hartia sa depaseasca marginile vasului. Eu am folosit un vas emailat, de forma ovala pe care il foloseam la friptura. Vasul are si capac.
Painea o asezati pe hartia de copt. Pe fundul vasului se toarna 100 ml apa calda. Se muta painea cu tot cu hartie in vasul cu apa. Hartia fiind taiata cu surplus nu da voie apei sa ajunga la aluat. Puneti capacul peste vas si lasati la dospit painea 20 de minute.
Asa arata painea inainte de a fi introdusa in cuptor.
Faceti 3-4 crestaturi pe paine adanci de 1 cm, puneti capacul si coaceti la inceput painea la 230 grade (cuptorul sa fie incalzit in prealabil) timp de 30 minute.
Dupa 30 minute, reducem temperatura la 200 grade si mai coacem painea 10-15 minute.
La final, luam capacul de pe vas si mai coacem painea 10-13 minute. Scoatem painea din cuptor si o pensulam cu apa rece.
Lasati painea sa se raceasca asezata pe un grilaj sau intoarsa pe o laterala, pe un fund de lemn.
Este o paine satioasa, moale, gustoasa si cu un miros care iti aduce aminte de copilarie.
Pofta buna!
Lasă un răspuns