Paine de casa
Ingrediente :
– 1 kg faina alba
– 1 ou
– 25 g drojdie
– 1 lingurita zahar
– 20 ml ulei
– 1 lingurita sare
– 400 ml apa
Mod de preparare :
Intr-o cescuta se pune drojdia impreuna cu zaharul si 2 lingurite apa. Se dizolva si se lasa la loc cald sa activeze drojdia.
Intr-un vas, se pune faina. Ar fi indicat sa cerneti faina. Se presara sarea peste faina.
Se face o adancitura in mijlocul fainii si se pune drojdia crescuta.
Se adauga apa calduta treptat si se incepe framantatul. Aluatul trebuie sa fie moale, putin lipicios. Eu il framant aproximativ 20 de minute. Cand aluatul nu se mai lipeste de maini se adauga uleiul si se mai framanta 2-3 minute.
Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la loc cald aproximativ 30-40 de minute.
Se scoate aluatul pe un blat de lucru presarat cu faina, se mai framanta putin apoi se lasa la odihnit 10 minute. Se imparte aluatul in 6 bucati.
Din fiecare bucata de aluat se intinde cate un sul. Pentru o paine aveti nevoie de 3 suluri.
Se impletesc cele 3 suluri si se pune in tavi unse cu ulei. Se lasa la crescut la loc cald.
Din cand in cand se ung painile cu oul batut cu un praf de sare.
Cand sunt gata crescute, adica dupa 40-50 de minute, se baga in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 de grade si se coc pana se rumenesc frumos, aproximativ 30-40 de minute.
Cand sunt coapte, se rastoarna painile pe un fund de lemn si se acopera cu un prosop.
Se poate consuma dupa 2-3 ore.
Adaug si poze cu impletitura in sase a painii. Se imparte aluatul pentru o paine in sase bucati. Fiecare bucata se ruleaza. Cele sase suluri de aluat se unesc la capete.
Cele doua suluri de aluat din exterior se impletesc o data si se aduc in interior.
Se repeta aceasta operatiune pana se termina de impletit painea. Deci sulurile de aluat din exterior se impletesc si se aduc la interior.
Painea preparata in casa este foarte gustoasa si sanatoasa. Nu este greu de realizat.
Pofta buna!
Lasă un răspuns