Paine in trei culori
Ingrediente :
– 1 kg faina alba de grau
– 3 linguri cu ulei
– 25 g drojdie verde
– o mana de patrunjel verde congelat
– o cescuta de cafea cu pasta de gogosari
– 200 ml apa calduta (cu aproximatie)
– 1 lingurita cu zahar
– 1 lingurita sare
Mod de preparare :
Se pune mana de patrunjel congelat in blender impreuna cu 1/2 cescuta cu apa si se mixeaza. Se obtine un amestec verde ( fluid ). La fel se procedeaza si cu pasta de gogosari.
Faina se imparte in mod egal in trei boluri.
Drojdia se dizolva impreuna cu zaharul cu putina apa calduta. Se lasa la fermentat pana se umfla.
In primul bol adaugam un praf de sare, 1/3 din drojdie, 3-4 linguri de compozitie verde (se poate si mai mult in functie de cat de intensa doriti sa fie culoarea). Amestecam si adaugam putin cate putin apa calduta. Se framanta cu mana pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana. Spre finalul framantarii se adauga o lingurita cu ulei si se mai framanta pana se incorporeaza si acesta iar aluatul devine omogen, elastic.
La fel se procedeaza si cu aluatul roz-rosu doar ca se inlocuieste patrunjelul cu pasta de gogosari.
Pentru cel de-al treilea aluat se framanta doar faina impreuna cu sarea, drojdia, apa calduta si uleiul.
Se acopera cu un prosop cele trei boluri si se lasa la crescut, la cald, timp de 1/2 ora.
Se imparte fiecare bucata de aluat in doua jumatati.
Pe un blat de lucru presarat cu faina se intinde o foaie de culoare alba peste care se pune o foaie verde apoi o foaie rosie (culorile le alternati dupa preferinta). Apoi se ruleaza si se pune aluatul intr-o tava de paine unsa cu putin ulei. Se fac doua paini.
Se lasa painea la crescut in tavi aproximativ 1/2 ora dupa care se introduc tavile in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 de grade si se coace timp de 35-40 de minute.
Cand este coapta se rastoarna pe un blat de lemn si se acopera cu un prosop. Se poate consuma dupa ce s-a racit.
Painea de casa este gustoasa, satioasa si sanatoasa.
Lasă un răspuns