Papanasi cu branza de vaci
Ingrediente:
– 500 g branza de vaci
– 2 oua
– 250-350 g faina
– 50 g gris
– 50 g zahar tos
– 8 g zahar vanilat
– 5 g praf de copt
– 1 lingurita rasa de sare
– coaja rasa de la o lamaie (optional)
– ulei
– smantana
– dulceata sau gem
Mod de preparare:
Sunt sincera si va spun ca nu am facut papanasi de foarte mult timp, sa tot fie vreo 5 ani. Astazi, m-am uitat in frigider si am vazut o caserola cu branza de vaci care se tot muta de pe un raft pe altul, de ceva zile. Am stat si m-am gandit ce as putea sa fac cu ea. Raspunsul l-am primit de la sotul meu: „Papanasi asa cum facea mama mea”. Nu stiu cum facea soacra mea papanasii, eu i-am facut asa cum am stiut si…sotul meu mi-a dat nota 10.
Branza de vaci ar trebui sa fie cumva mai uscata. Daca ati cumparat o branza de vaci mai apoasa, o puneti la scurs intr-o strecuratoare.
Intr-un bol, puneti branza de vaci scursa, ouale, coaja de lamaie, sarea, zaharul, zaharul vanilat, praful de copt (il puteti inlocui cu bicarbonat de sodiu) grisul si faina. Se amesteca si se framanta aluatul cu mana, nu prea mult ci doar cat sa omogenizam compozitia. Cantitatea de faina adaugata variaza in functie de marimea oualor, de gradul de umiditate al branzei si de puterea de inglobare al lichidului de catre branza. Eu am folosit 350 g faina si se vede in poze ca aluatul este putin moale. Puteti adauga faina pana la 400 g. Aluatul final nu trebuie sa se lipeasca de maini, dar nici nu trebuie sa fie tare.
Am uns blatul de lucru cu putin ulei si l-am intins cu ajutorul degetelor, palmelor. Eu am pus doar 350 g faina si cred ca se observa. Am dorit sa am in compozitie mai multa branza decat faina. Dar nu este gresit daca mai adaugati 50-100 g faina. Am taiat papanasii cu doua forme, una mai mare si una mai mica pentru mijloc. Din aluatul taiat cu forma mica am facut bile. Daca nu aveti forme, taiati aluatul folosindu-va de doua pahare cu dimensiuni diferite, de vin si de tuica. Papanasii se pot modela si manual, fara forme. Luati bucati de aluat (umeziti-va palmele cu putina apa cand modelati), faceti mai intai niste bile, turtiti-le apoi si la final faceti o gaura in mijloc cu un deget.
Pentru prajit, folositi un vas de fonta sau o cratita cu fundul gros. Se toarna uleiul in vas (sa aiba o adancime de 6-7 cm) si se incinge la foc mediu. Cand uleiul s-a incins, reduceti focul si prajiti papanasii, pe rand, pana se rumenesc frumos. Eu i-am prajit aproximativ 4-5 minute, timp in care i-am mai intors cu paleta.
Se scot papanasii pe hartie absorbanta.
Papanasii se servesc calzi, intr-o baie de smantana si dulceata. Eu am folosit un gem de visine.
Pofta buna!
Lasă un răspuns