Pasta de ardei capia
– 4 kg ardei capia
– 4 linguri cu mustar dulce
– 300 ml ulei
– 3 linguri cu miere de albine
– sare si piper dupa gust
Mod de preparare :
Ardeii se coc (grija mare sa nu-i carbonizati) si se pun intr-un vas. Deasupra se presara sare. Se acopera cu un capac sau un prosop (condensul format va actiona asupra lor si se vor curata mai bine.
Dupa cel putin 30 de minute, ardeii se pot curata de pielita. Dupa ce sunt depielitati, se scoate cotorul si cu ajutorul unei lame de cutit se curata de seminte. Evitati curatarea ardeilor de seminte sub jet de apa ( vor pierde din aroma).
Ardeii curatati se toaca prin masina de carne. Se pot toca si la robot dar exista riscul de a-i toca prea tare.
Pentru aceasta pasta se foloseste o cratita cu fund dublu sau chiar si mai bine ar fi un ceaun de tuci. Daca folositi o cratita de email puneti intre ea si foc o tabla. Asa am folosit eu de aceasta data….tabla pe care coc de obicei ardeii.
In cratita pe care o veti folosi se toarna uleiul. Peste ulei se adauga mustarul si mierea de albine. Se amesteca in compozitie cu un tel pana la omogenizare.
Peste aceasta compozitie se adauga pe rand, cate un polonic cu ardei tocati. Se amesteca.
Punem tigaia pe foc mic si amestecam ( la inceput din cand in cand apoi aproape continuu).
Se fierbe pasta pana ce uleiul se ridica la suprafata. Dupa aproximativ 1 ora se adauga piperul si sarea, dupa gust.
Se mai trag cateva clocote apoi se inchide focul si se lasa pasta sa se racoreasca 10-15 minute. Se umplu borcanele, care au fost spalate si apoi sterilizate in cuptor. Se infileteaza si se intorc cu fundul in sus. Se acopera cu prosoape groase ( mama le acoperea cu o patura). Cand s-au racit le transferati in camara. Eu am ales varianta cu sterilizatul pe foc, adica le-am pus intr-o cratita pe fundul careia am pus un prosop, am turnat apa calda peste ele pana aproape de gatul borcanelor si din momentul in care apa incepe sa fiarba le-am lasat 30 de minute. Le-am scos din cratita abia dupa ce apa s-a racit.
Aceasta pasta de ardei capia merge foarte bine cu carne la gratar, friptura la cuptor, dar la fel de bine poate fi servita si pe paine prajita.
Pofta buna !
Lasă un răspuns