Pate de ficat de pui cu aspic de patrunjel
Ingrediente:
– 1 kg ficat de pui
– 300 g unt 65% grasime
– 400 ml lapte
– 3 cepe potrivite ca marime
– 4 catei de usturoi
– 2 lingurite ulei
– 400 ml smantana dulce
– 2 lingurite rase cu sare
– piper negru macinat, dupa gust
– 20 ml cognac sau un vin dulce licoros
Pentru aspic:
– o mana de patrunjel verde congelat
– 10 g gelatina granule
– 2 linguri cu zeama de lamaie
– 250 ml apa
Mod de preparare:
Din cand in cand, trimit pachete cu mancare fiicei mele care locuieste in capitala si care fiind prinsa in valtoarea vietii, nu mai reuseste sa manance sanatos. In ziua de azi, tinerii pun pret pe cariera si nu pe sanatate, viata de familie si multe altele.
Printre preparatele pe care le trimit fiicei se gaseste si acest pate de ficat de pui, preparat in casa. Nu este greu de realizat si este foarte gustos.
Pentru inceput punem ficatul de pui (curatat si spalat) in lapte. Il vom lasa sa se odihneasca 40 de minute.
In timp ce ficatul se balaceste in lapte, pregatim celelalte ingrediente. Pana sa ajung la ceapa, am ajuns in crama, de unde am ales un coniac cu numele sotului meu.
Ceapa curatata si spalata o taiem pestisor. Usturoiul il taiem felii.
Intr-o tigaie punem la incins uleiul si 100 g unt. Adaugam ceapa si usturoiul
Cand ceapa este calita se adauga smantana si un praf de sare.
Lasam sa clocoteasca amestecul 4-5 minute, amestecand din cand in cand. Adaugam si restul de unt, amestecand pana la topirea lui.
Asezonam cu doua lingurite de sare si piper proaspat macinat. Eu am folosit un mozaic de piper. Tot acum punem si coniacul. Lasam sa clococteasca amestecul pana devine cremos, 7-8 minute. Oprim focul si lasam compozitia sa se racoreasca.
Ficatul de pui il punem la scurs.
Punem in robotul cu lame compozitia cu ceapa, unt, usturoi si smantana si mixam putin. Adaugam apoi ficatul si mixam pana obtinem o pasta fina, omogena, de culoare roz.
Amestecul obtinut il pasam printr-o sita deasa.
Acestea sunt rezidurile ramase.
Turnam compozitia intr-o tava de marimea 32/15/7 cm. Aceasta tava o punem in alta tava cu dimensiuni mai mari.
Introducem tava in cuptorul incalzit in prealabil, la 150 grade Celsius. In tava mare turnam apa fierbinte cat sa ajunga pana la jumatatea tavii cu compozitie. Se coace 30 de minute. Se scoate din cuptor tava cu pate si se lasa la racit.
Cat timp se lasa la racit tava cu pate se pregateste aspicul. Intr-un vas inalt, se pune o mana de patrunjel verde congelat impreuna cu 100 ml apa, zeama de lamaie si un praf de sare. Se blenduieste cu un blender vertical pana obtinem o pasta omogena.
Pasta obtinuta se rastoarna intr-un bol si se completeaza cu apa pana la 250 ml. Se amesteca si apoi se strecoara.
Se pune lichidul intr-un ibric, se adauga gelatina, se amesteca si se lasa la hidratat 8-10 minute. Se pune ibricul pe foc unde se lasa sa se incalzeasca pana ajunge compozitia la temperatura de 60 grade Celsius. Se ia ibricul de pe foc si se lasa la racorit.
Se toarna aspicul caldut peste compozitia cu pate din tava. Se lasa 25-30 minute. Se acopera tava cu pate cu o folie de aluminiu si se introduce in frigider pentru 3-4 ore.
Se feliaza pateul cu un cutit cu lama subtire si se serveste ca antreu.
Pofta buna!
Lasă un răspuns