Pateuri cu cascaval
– 350 g faina alba
– 100 ml apa sau lapte
– 30 ml ulei
– 25 g drojdie proaspata ( verde )
– 1 lingurita zahar
– 1 lingurita sare
– 2 oua
– 200 g cascaval ras
– 3 linguri cu smantana
– chimen, susan
Mod de preparare :
Faina se cerne pentru a indeparta impuritatile cat si pentru aerisire. Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar ( eu am pus zahar brun ) si cu 2-3 linguri de apa. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Cascavalul se rade pe razatoarea mica ( se opreste putin pentru a presara deasupra pateurilor).Se amesteca cascavalul cu 3 linguri cu varf de smantana groasa. Trebuie sa va iasa o compozitie cremoasa dar nu foarte lichida. Aceasta crema se imparte in trei cantitati.
Intr-un castron se pun faina, o lingurita de sare, drojdia dospita, un ou si apa. Se framanta aluatul cu mana. Treptat se adauga si uleiul si se framanta pana aluatul se omogenizeaza. Este un aluat putin vartos dar elastic. Se acopera cu un prosop si se da la loc caldut.
Dupa aproximativ 35-40 de minute aluatul isi dubleaza volumul si arata cam asa.
Pe un blat de lucru presarat cu faina se intinde din aluat o foaie cu grosimea de 1 cm. Peste foaie se intinde 1/3 din cantitatea de crema ( se intinde crema cu ajutorul unui cutit cu lama lata ).
Se imparte foaia, vizual, in trei parti. Partea laterala se indoaie peste partea din mijloc.
Apoi cealalta parte laterala se indoaie peste cele doua parti.
Aceast aluat se intinde din nou intr-o foaie cu grosimea de 1 cm si deasupra ei se intinde inca 1/3 din crema de branza. Se repeta operatiunea de impaturire, se mai intinde inca o data foaia si iar se pune 1/3 din crema de branza si alta impaturire. La final se intinde aluatul intr-o foaie, tot de 1 cm grosime si se taie bucati din el cu orice forma doriti ( rotunda, ondulata, fasii, etc…).
Se pun formele taiate intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut 15-20 de minute. Se pensuleaza apoi cu ou batut cu un praf de sare. Se presara cate putin cascaval ras pe ele. Dupa cascaval presaram putin chimen sau susan. Poate fi si mac.
Se coc la 180 de grade timp de 20 de minute.
Le-am servit alaturi de un pahar de vin. Pofta buna !
Lasă un răspuns