Pere umplute in foietaj
– 6 pere tari
– 1 l vin alb ( se poate inlocui jumatate din cantitatea de vin cu apa)
– 100 g nuca macinata
– 2 linguri cu miere de albine
– 1/2 pachet aluat de foietaj
– 250 g zahar
– 2 batoane scortisoara
– 5-6 cuisoare
– 1 lingurita rasa cu nucsoara
– 1 galbenus de ou
Mod de preparare :
Perele se spala si se curata de coaja cu ajutorul unui cutit pentru legume.
Intr-o cratita se pune la fiert vinul impreuna cu zaharul, scortisoara, nucsoara si cuisoarele. Eu am folosit 1 l vin alb dar puteti pune 0,5 l vin si 0,5 l apa.
Cand zaharul s-a topit iar vinul incepe sa clocoteasca se adauga perele.
Se fierb perele pana cand intra cu usurinta in ele dintii unei furculite. Se scot perele pe un platou si se lasa la racorit. Intre timp pregatim umplutura. Amestecam intr-un bol nuca cu mierea de albine.
Cand perele s-au racit le-am scos cotorul cu ajutorul unui cutit. Se poate folosi si ustensila speciala pentru scos cotoare. Eu nu am avut asa ca am folosit un cutit. Se umple fiecare para cu compozitia de nuca.
Se taie foietajul in fasii subtiri (cam de 1 cm) si il infasuram in jurul perelor pana ajungem la codita.
Pe fundul perelor am pus cate un patratel de aluat. Cand infasurati aluatul, perele trebuie sa fie umede pentru evitarea riscului de a se dezlipi. Se bate galbenusul si cu el se unge toata suprafata aluatului infasurat pe pere.
Se pun perele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 de grade pentru 20-25 de minute.
Perele se servesc numai dupa ce s-au racit. Daca doriti, din vinul in care au fiert perele se poate face o reductie pana capata consistenta unui sirop si se va servi impreuna cu perele. Eu nu am facut de data aceasta reductia.
Lasă un răspuns