Piept de rata cu piure de cartofi mov
Ingrediente:
– 2 bucati piept de rata
– sare si piper dupa gust
– 7-8 cartofi mov
– 100 ml lapte
– 30 g unt
– 3 linguri cu smantana
Mod de preparare:
In familia mea se consuma mult carnea de rata. Tot timpul am provizii in congelator. Daca vreau sa „ma pun bine cu sotul”, nu trebuie decat sa spun „astazi pregatesc rata”. In ziua cand pregatesc rata, vreau sa va spun ca sotul meu da un randament la treburile prin gradina si nu numai, de 50 % din puterile lui. Daca vreau ca randamentul sa creasca la 100%…pregatesc si un desert pe gustul lui……
Calatorului ii sade bine cu drumul cum si mie imi sade bine cu descrierea retetei. Reteta este simpla de tot, o poate prepara orice incepator in ale bucatariei.
Pieptul de rata se spala, se usuca cu niste prosoape de hartie si se cresteaza cu cutitul pe partea cu grasime. Se sareaza si pipereaza pe ambele parti.
Tot acum, cartofii spalati dar lasati cu coaja, se pun la fiert in apa cu sare.
Pieptul de rata se pune la fript, intr-o tigaie rece (nu incalziti tigaie inainte de a pune carnea), mai intai cu partea cu grasime lipita de tigaie, timp de 5 minute.
Dupa 5 minute intoarceti pieptul de rata pe partea cealalata. Lasati la fript inca 5 minute.
In timpul cat se frige pieptul de pui, porniti cuptorul, 180 grade.
Transferati pieptul de rata intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti la cuptorul incazit in prealabil, la 180 grade, timp de 8-9 minute.
Cat timp sta pieptul la cuptor ne ocupam de piureul de cartofi. Cartofii fierti (ii incercati cu un cutit….daca intra usor in ei), ii decojiti, ii taiati in cuburi mici si ii pasati cu ustensila pentru pasat cartofi. Nu ii puneti la blender pentru ca vor fi lipiciosi si se vor „intinde”. Eu am incercat ustensila pentru pasat cartofii dar repede am trecut la furculita (asa cum sunt invatata). Peste cartofii fierti presarati un praf de sare…dupa gust. Adaugati apoi, putin cate putin un amestec de lapte fierbinte cu putin unt.
Adaugati si 3 linguri cu smantana in piure si pasati.
Cu ajutorul unor inele de inox pentru bucatarie ornati cartofii pe farfurie.
Taiati pieptul de rata, putin transversal, in felii.
Aranjati si pieptul de rata pe farfurie, alaturi de piureul de cartofi. Decorati dupa inspiratia voastra.
Este delicios. Pofta buna!
Lasă un răspuns