Piersici
– 500 g faina
– un praf de sare
– 250 g smantana
– 100 g zahar
– 2 oua
– 50 g unt
– coaja rasa de la o lamaie
– 1 praf de copt
Crema :
– 150 g zahar pudra
– 200 g unt
– 150 g nuci macinate
– 2 linguri cu cacao
– 25 ml esenta rom
– 3-4 linguri cu magiun de prune
– 8 g zahar vanilat
Pentru decor :
– 500 ml apa
– 4 linguri cu zahar
– cateva picaturi esenta de rom
– coloranti alimentari ( daca doriti naturali puteti folosi sfecla si spanacul)
– zahar
Mod de preparare :
De-a lungul timpului mi-am tot adus aminte de prajiturile „Piersici” facute in copilarie de mama. Insa niciodata nu am gasit momentul potrivit pentru a le prepara. Dar iata ca a sosit acest moment. Este putina migaleala insa rezultatul m-a multumit.
Intr-un castron se amesteca zaharul cu untul. Eu am folosit untura.
Se adauga apoi ouale, coaja rasa de lamaie, smantana, esenta de rom iar la final faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca la inceput cu o lingura apoi se framanta aluatul cu mana.
Se lasa aluatul sa se odihneasca 10-15 minute. Apoi se rastoarna pe un blat de lucru presarat cu faina si se imparte in bucati mai mici. Din fiecare bucata se face un rulou care se taie in bucati mici.
Din fiecare bucatica se modeleaza cate o biluta, intre palme si se aranjeaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Marimea unei bilute ar trebui sa fie cat o maslina mai mare. Ele vor creste la copt.
Se coc in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 de grade Celsius, timp de 20-25 de minute. Se scot intr-un castron iar cand s-au racit se scobesc pe partea plata cu varful unui cutit ( lingurita).
Preparam si crema. Se amesteca untul cu zaharul pudra si zaharul vanilat.
Se adauga apoi cacao, esenta de rom, magiunul iar la final nuca. Se amesteca.
Daca compozitia este inca moale se mai adauga resturi faramitate din bilutele care s-au crapat.
Cu aceasta crema se umplu bilutele scobite si se lipesc doua cate doua.
Se fierbe 500 ml apa cu zahar si esenta de rom. Se desarta in trei vase. In fiecare vas punem cateva picaturi de colorant alimentar, rosu, verde, galben. Eu am folosit coloranti profesionali dar daca doriti sa fie cat mai naturali, puteti obtine rosu din sfecla fiarta iar verde din spanac fiert. Se ia cate o piersica, se trece pe rand prin fiecare vas cu colorant (pe parti diferite) apoi se rostogoleste prin zahar tos. Dupa ce se usuca putin, se aranjeaza pe un platou sau fructiera.
Eu le-am pus si codite de la visine.
In crema care mi-a ramas, am adaugat resturile de la bilutele crapate (faramitate) si inca 3-4 linguri de magiun. Am amestecat si am aranjat compozitia, in forma de sul pe o hartie de copt. Am dat la frigider si dupa 3-4 ore am taiat in felii.
Lasă un răspuns