Prajitura cu foi de napolitane
– 4 foi de napolitane (23/29 cm)
– 4 oua
– 250 g zahar tos
– 250 g nuca macinata
– 200 g unt
– 150 g zahar pudra
– 150 ml apa
– 10 ml esenta de rom (optional)
Mod de preparare :
Untul (care a fost tinut la temperatura camerei) se mixeaza cu zaharul pudra. Se adauga apoi pe rand cate un ou. Se mixeaza pana compozitia devine omogena, cremoasa. Vor ramane bucatele mici de unt. Nu va speriati.
Intr-o cratita se caramelizeaza zaharul tos la foc mic. Atentie sa nu-l ardeti. Se clatina cratita din cand in cand pentru ca zaharul caramelizat sa ajunga peste cristalele de zahar netopite. Daca este nevoie puteti amesteca cu o lingura de lemn. Cand zaharul este caramelizat se toarna peste el apa fierbinte.
Cu un tel amestecati in zahar pana se ingroasa putin (2-3 minute). Adaugati apoi amestecul de unt, oua si zahar pudra. Se amesteca continuu timp de 5-6 minute.
Compozitia trebuie sa fie omogena, cremoasa, sa curga ca o smantana groasa.
Se ia cratita de pe foc si se adauga nuca macinata (poate fi si taiata marunt cu un cutit). Se amesteca.
Pe o tava se pune o foaie de napolitana peste care se pune 1/3 din crema. Se niveleaza cu un cutit. Se continua in felul acesta, alternand foaie cu crema. Se termina cu o foaie de napolitana. Se preseaza fiecare foaie adaugata.
Peste prajitura se pune o bucata de foaie de copt apoi o greutate. Eu am pus un fund de lemn. Se tine la rece 6-7 ore. Apoi o taiati in patrate, romburi, dreptunghi…cum doriti.
Lasă un răspuns