Prajitura cu foi umplute cu frisca si nuca
Aceasta prajitura contine foarte multe calorii, asa ca trebuie servita cu ponderatie. Este o prajitura foarte gustoasa care pur si simplu se topeste in gura. In reteta originala, unitatea de masura este cescuta de cafea. In functie de marimea cescutei vor iesi mai multe sau mai putine foi si bineinteles de marimi diferite. Eu va voi arata in poza cescuta folosita.
Ingrediente :
– 3 cescute de zahar tos (pentru caramelizat),
– 2 oua
– 2 cescute de ulei
– 3 cescute de zahar
– 2 linguri de miere de albine
– 2 linguri rase cu bicarbonat de sodiu
– coaja de la o lamaie rasa
– 20 ml esenta rom
– faina cat cuprinde (aproximativ 600-900…in functie de marimea cescutei)
– 1/2 cescuta apa
– 450-500 g nuca macinata
– 1000 ml smantana
– 10-12 linguri zahar pudra
– 100 g ciocolata cu lapte
Mod de preparare :
Intr-o cratita se pun 3 cescute de zahar si se caramelizeaza. Se stinge cu 1/2 cescuta de apa si se amesteca. Cand s-a mai racit compozitia se pun 2 cescute de ulei, 3 cescute de zahar si cele 2 linguri de miere de albine. Dupa fiecare adaugare de ingrediente se amesteca in compozitie pentru omogenizare. Se adauga apoi coaja rasa de la o lamaie,10 ml esenta de rom si ouale batute spuma cu furculita. Se amesteca. La urma se adauga faina care a fost in prealabil amestecata cu bicarbonatul de sodiu si se amesteca, la inceput cu lingura apoi cu mana pana se formeaza aluatul, care este destul de consistent. Cantitatea de faina variaza, in functie de marimea cescutei pe care o folositi ca unitate de masura. Daca ati folosit o cescuta mai mica pentru masurarea zaharului si uleiului, cantitatea de faina va fi mai mica. Daca cescuta este mai mare, bineinteles ca aluatul va necesita mai multa faina.
Aluatul rezultat se imparte in 4 bucati. Se fac 4 foi, intinse direct pe dosul unei tavi (38/35 cm ), unsa cu ulei. Se coace fiecare foaie timp de 10 minute, la 180 de grade (cuptorul sa fie incalzit in prealabil ). Cand foaie capata culoarea aramie, deci este coapta, se desarta de pe tava prin alunecare, cu ajutorul unui cutit cu lama lata, pe un blat de lucru.
Foile pot fi tinute intre folii de hartie, bine impaturite, mai mult timp,1-3 saptamani, pana la umplere. Smantana se pune intr-un bol si se mixeaza, la inceput la viteza redusa apoi cand s-a ingrosat la viteza mare, timp in care se adauga si zaharul pudra (10-12 linguri…in functie de preferinta ). In acest moment se adauga si 10 ml esenta de rom. Se amesteca apoi frisca cu nuca macinata. Cu aceasta crema se umplu foile. Adica se imparte frisca cu nuca in 4 parti. Deci prajitura se termina cu un strat de frisca cu nuca peste care se rade 100 g ciocolata.
Se taie a doua zi in patrate sau romburi. Este o prajitura foarte gustoasa si usor de realizat.
Pofta buna!

Lasă un răspuns