Prajitura cu gris si mere
Ingrediente:
– 1,5- 1,7 kg mere
– 1 cana cu zahar
– 1 cana cu gris
– 1 cana cu faina alba
– 250 g unt
– 2 plicuri cu zahar vanilat (8g/plic)
– 1 praf de copt (10g)
– 150 g nuca pisata
– 1 lingurita scortisoara macinata (facultativ)
Mod de preparare:
In urma cu 30 de ani, colega mea de serviciu pregatea foarte des aceasta prajitura. In acele vremuri eram tanara si nelinistita si nu le prea aveam cu bucataritul. Asteptam cu nerabdare momentul cand pregatea prajitura. Era asa de buna!!! Din cate imi amintesc, ea punea si o cana de lapte praf. Iar in loc de unt folosea margarina sau ulei.
Este o reteta usor de pregatit, fara a framanta aluat iar rezultatul este foarte gustos.
Intr-un vas se amesteca prafurile, adica, faina, zaharul, grisul, un plic cu zahar vanilat (8g), praful de copt.
Merele se spala, se curata de coaja, seminte, codite si se dau pe razatoare. Eu nu le-am curatat de coaja si le-am ras folosind robotul.
Peste mere am presarat o lingurita cu scortisoara si un plic (8g) cu zahar vanilat. Am amestecat.
Untul se taie cubulete si se imparte in trei parti. Merele rase se impart in doua parti egale iar prafurile se impart in trei parti.
Intr-o tava cu dimensiunile de 25/35 cm se distribuie pe toata suprafata 1/3 din cuburile de unt.
Peste unt se presara 1/3 din cantitatea de prafuri (faina, gris, zahar, praf de copt, zahar vanilat).
Peste prafuri se aseaza un strat de mere rase (jumatate din cantitate).
Deasupra merelor aranjam un strat de prafuri.
Continuam cu distribuirea a 1/3 din cantitatea de unt pe toata suprafata.
Adaugam peste unt al doilea strat de mere rase.
Peste merele rase presaram ultimul strat de prafuri si de unt.
La final, peste toata compozitia, presaram nuca tocata grosier. Eu am pus nuca intr-o punga si am tocat-o cu ajutorul unui facalet.
Daca nu va place nuca puteti renunta la ea. Cu ani in urma eu am servit aceasta prajitura fara nuca si era foarte gustoasa.
Tava se introduce in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade Celsius, unde se coace timp de 40-45 minute.
Cand prajitura este coapta, se scoate din cuptor si se lasa la racit. Se proportioneaza numai dupa ce este bine racita.
Pofta buna!
Lasă un răspuns