Prajitura cu nuca
Ingrediente:
Pentru foi:
– 10 albusuri de ou
– 300 g zahar tos
– 300 g nuca macinata
– 75 g faina
– zeama de la o lamaie
– un praf de sare
– 1 lingurita esenta vanilie
Pentru crema:
– 10 galbenusuri
– 300 g zahar pudra
– 100 g nuca macinata
– 30 ml lapte
– 280 g unt 82%
– zeama de la 1/2 lamaie
– 1 lingurita esenta vanilie
Pentru decor:
– 50 g ciocolata rasa (dupa preferinta, amaruie sau cu lapte)
Mod de preparare:
Pregatim mai intai foile. Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Cand albusurile au crescut in volum, adaugam zeama de lamaie si zaharul tos (adaugat treptat, lingura cu lingura). Dupa zahar, adaugam esenta de vanilie.
Se amesteca 300 g nuca macinata cu 75 g faina de grau.
Adaugam amestecul de nuca cu faina peste albusurile batute spuma, treptat, lingura cu lingura. Amestecam cu o paleta, cu miscari ample, de sus in jos, prin rasturnare.
Impartim compozitia in trei parti. Eu impart compozitia „ochiometric”. Puteti imparti compozitia in trei boluri. Fiecare parte se pune pe o hartie de copt, intr-o tava de 25/35 cm, se niveleaza si se coace la 190 grade Celsius, timp de 13 minute. Bineinteles ca fiecare foaie se coace separat, intr-o singura tura. Nu recomand sa bagati cate doua tavi in cuptor. Nivelati compozitia cu un cutit. Eu nu am nivelat prima foaie foarte bine si mi-a iesit cu denivelari.
Cat timp se racoresc foile, pregatim crema. Eu am inceput sa pregatesc crema chiar din momentul cand am pus la copt prima foaie.
Galbenusurile le mixam cu zaharul pudra. Cand compozitia a capatat o culoare deschisa si este cremoasa, adaugam laptele si mixam pana la incorporare. Punem vasul cu galbenusuri pe un alt vas, cu deschiderea putin mai mare, in care fierbe deja apa (bain marie) si amestecam cu un tel. Cand compozitia cu galbenusuri a devenit cremoasa, s-a ingrosat putin, oprim focul si lasam la racorit.
Peste compozitia racorita, adaugam untul (la temperatura camerei) si mixam. Adaugam apoi zeama de lamaie si esenta de vanilie. Mixam pana la incorporare. Adaugam si nuca macinata si amestecam cu o spatula sau o lingura. Eu am turnat compozitia in bolul robotului si am facut toate aceste operatiuni cu ajutorul lui. Este foarte util un robot in bucatarie.
Crema o impartim in trei parti. Pe un platou (tava), punem prima foaie si peste ea turnam o parte de crema. O distribuim pe toata foaia cu ajutorul unui cutit cu lama lata. Punem a doua foaie si iar o parte crema pe care o distribuim pe toata foaia. Punem a treia foaie si iar un strat de crema. Presam putin dupa fiecare foaie adaugata pe stratul de crema. Deasupra presaram ciocolata rasa. Puteti inlocui ciocolata rasa cu nuca macinata.
Prajitura se lasa la temperatura camerei 2 ore, apoi se introduce la frigider pentru 12-15 ore. Dupa acest timp, prajitura se poate taia si servi.
Este foarte gustoasa!
Pofta buna!
Lasă un răspuns