Prajitura cu nuci si miere
Ingrediente :
– 1 ou si un galbenus pentru uns deasupra
– 5 linguri de miere
– 250 g nuci macinate
– 350 g faina alba
– 80 g unt topit si racit
– 1 varf cutit cu sare
– 120 ml lapte
– 1 lingurita cu drojdie uscata
– 200 g zahar + 2 lingurite zahar
Mod de preparare :
Drojdia uscata se amesteca cu cele doua lingurite de zahar si cu laptele caldut si se lasa intr-un loc cald pentru 15 minute.
Intr-un bol se pune faina, oul, sarea, peste care se toarna compozitia de drojdie cu lapte. Se amesteca cu o lingura de lemn si se adauga treptat si untul topit si racorit.
Se framanta cu mana aproximativ 10 minute pana ce aluatul devine omogen si nelipicios. Se acopera aluatul cu un prosop si se lasa la crescut o ora.
Intre timp nucile macinate se amesteca cu 200 g zahar si cu mierea. Se amesteca cu lingura apoi cu degetele pana compozitia devine ca niste faramituri.
Aluatul se imparte in 6 parti egale. Din fiecare bila de aluat se va intinde cate o foaie de aproximativ 2 mm grosime. Se poate folosi o tava dreptunghiulara sau chiar rotunda. Eu am folosit o tava rotunda de tort de 28 cm diametru.
Umplutura de nuca se imparte in 5 parti. Se intinde in tava prima foaie peste care se pune o parte umplutura de nuci apoi a doua foaie si iar umplutura de nuca si tot asa pana terminam cu cea de-a sasea foaie pe care o ungem cu galbenus de ou. Se lasa prajitura 15 minute sa se odihneasca apoi o coacem la 180 de grade timp de 30-40 de minute. Se scoate din cuptor si se portioneaza numai dupa ce s-a racit bine.
(Citit de 664 ori, de 1 ori astăzi)
Lasă un răspuns