Prajitura cu visine
Ingrediente:
– 5 oua mari
– 300 g zahar
– 300 g faina
– 300 ml ulei
– coaja rasa de la o lamaie
– zeama de la 1/2 lamaie
– 1 praf sare
– 8 g praf de copt
– 1 lingura esenta de vanilie
– 25 g unt pentru uns tava
– 600 g visine gata curatate de samburi
– 2 linguri faina (una pentru tapetat tava si una pentru tavalit visinele)
– 2 linguri zahar pudra pentru decor
Mod de preparare:
Anul acesta au fost vijelii, ploaie cu gheata, vant puternic….Asa ca, nu-i de mirare ca am fructe mai putine in copacii mei din gradina. Dar si asa, tot am fructe cat sa-mi ajunga pentru familia mea.
Zilele trecute am vazut ca au inceput sa se coaca visinele. Daca in timpul saptamanii nu prea am avut nici timp, nici chef de gatit, ieri mi-am luat „inima in dinti” si am zis ca trebuie sa fac ceva, macar un desert de weekend. Asa ca am cautat prin carnetelele cu retete, am dat o cautare pe google si pana la urma m-am hotarat sa prepar o reteta a d-nei Laura Laurentiu. Daca la inceput mi s-a parut ca unele ingrediente au cantitati mari pentru 5 oua, mai apoi mi-am zis ca „incercarea moarte n-are”. Nu am dat gres. A iesit o prajitura gustoasa, apreciata si de sotul meu (el este persoana care da OK-ul la orice preparat).
Reteta nu este complicata, o stie aproape toata lumea, difera doar gramajele.
Am cules visinele, le-am spalat, le-am scos samburii si le-am pus intr-o sita sa-si lase zeama.
Am uns o tava de 25/37 cm cu unt si apoi am tapetat-o cu o lingura de faina. In acelasi timp am pornit cuptorul, 175 grade Celsius.
Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare. Cand au crescut in volum, am adaugat treptat zaharul, alternand cu zeama de lamaie si le-am mixat pana cand bezeaua s-a intarit si a capatat consistenta.
In alt vas, am adaugat peste galbenusuri, treptat, ca la maioneza, uleiul si am amestecat cu o lingura de lemn. Am incercat sa fac maioneza cu un blender dar nu mi-a reusit. Undeva gresesc dar nu stiu ce. Asa ca m-am lasat pagubasa si am apelat la lingura de lemn. Peste aceasta compozitie se adauga coaja de lamaie si esenta de vanilie.
Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt, in 3-4 transe si se amesteca pana la omogenizare. Va rezulta un aluat dens, aproape ca poti face foi de prajitura din el. Nu va speriati. Peste aceasta compozitie se adauga 3-4 linguri de albus batut spuma. Aluatul se va mai subtia. Turnati acest aluat dens peste albusurile batute spuma si amestecati cu o spatula sau chiar cu lingura de lemn, dar prin rasturnare, adica de sus in jos.
Aluatul rezultat il turnati in tava unsa cu unt si tapetata cu faina si-l nivelati. Peste visinele scurse de zeama, presarati o lingura cu faina si amestecati usor cu o lingura. Aranjati visinele deasupra aluatului din tava, apasand usor pe ele. Se introduce tava in cuptorul incalzit in prealabil, la 175 de grade Celsius si se coace timp de 40-45 minute. Faceti proba scobitorii.
Cand prajitura este coapta, se scoate tava din cuptor, se pune pe un fund de lemn si se acopera cu un prosop. Se taie in patrate dupa se s-a racit si se pudreaza cu zahar pudra.
Pofta buna!

Lasă un răspuns