Prajitura „Deliciu”
Ingrediente:
Pentru blat:
– 6 oua
– 180 g faina alba
– 220 g zahar
– 50 g nuca macinata
– 3 linguri cacao
– coaja rasa de la o lamaie
– un praf de sare
Pentru crema:
– 500 ml lapte
– 3 linguri cu varf amidon alimentar (50 g)
– 2 linguri zahar
– 135 g unt
– 60 g ciocolata alba
– 80 g zahar pudra
– 8 g zahar vanilat
– 10 ml esenta vanilie
Pentru sirop:
– 200 ml apa
– 3 linguri zahar
– 10 ml esenta rom (sau vanilie)
Pentru decor:
– 50 g nuca macinata
Mod de preparare:
Ce pot sa va spun despre aceasta prajitura? Este o reteta facuta „la ochi”, adica am cautat printre informatiile despre prajituri pe care le-au retinut neuronii mei de-a lungul anilor, am aproximat putin si…a iesit un deliciu. Este o reteta usor de realizat iar rezultatul este gustos. Merita incercata!
Ouale le-am mixat cu un praf de sare. Am adaugat zaharul si le-am mai mixat pana au crescut in volum. Adaugam coaja de lamaie…mixam putin, adaugam cacao…mixam cateva secunde, urmeaza nuca macinata iar la final adaugam faina (cernuta in prealabil), treptat, pana compozitia devine omogena. Aluatul rezultat se imparte in trei parti egale. Se pune cate o parte de aluat intr-o tava ( 30/26 cm) tapetata cu hartie de copt si unsa cu cateva picaturi de ulei, se niveleaza cu o lingura si se coace in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade, timp de 15-18 minute. Se face proba scobitorii. Cand blatul este copt, se rastoarna pe o tava. La fel se procedeaza si cu celelalte blaturi. Dupa cum ati observat, blatul nu necesita praf de copt. Nu va ingrijorati! Va fi OK!
Cat timp se coc blaturile, ne ocupam de crema. Mai intai mixam untul cu zaharul pudra (eu l-am amestecat cu o lingura de lemn).
Punem la foc potrivit, intr-un ibric, 200 ml apa si 3 linguri cu zahar. Dam cateva clocote pana se topeste zaharul. Luam de pe foc siropul si adaugam esenta de rom. Lasam siropul la racit.
Intr-un bol amestecam amidonul cu zaharul peste care adaugam 100 ml lapte si amestecam.
Se pune pe foc o cratita cu 400 ml lapte (folositi o cratita fara pretentii in care sa puteti amesteca cu telul). Adaugam ciocolata rupta in bucati. Cand ciocolata s-a topit, adaugam zaharul vanilat si amestecul cu amidon. Amestecam continuu, cu un tel, pana se ingroasa compozitia (aproximativ 5-7 minute). Cand compozitia s-a ingrosat, luam tigaia de pe foc, adaugam esenta de vanilie si untul (amestecat cu zaharul pudra). Amestecam in compozitie pana la omogenizare. Pentru ca prepar pentru prima data aceasta prajitura, am realizat ca ar trebui marite cantitatile ingredientelor pentru crema. Urmatoarea data voi prepara mai multa crema.
Cand crema s-a racit incepem ansamblarea prajiturii. Pe un platou/tava aranjam prima foaie. O insiropam din belsug. Punem 1/3 din crema si o nivelam cu un cutit cu lama lata. Urmeaza foaia a doua, crema, foaie si deasupra…se termina cu crema. Pentru decor eu am folosit nuca macinata.
Prajitura o lasam in repaus pentru 8-10 ore, la loc racoros. O taiem in patrate,romburi, dreptunghiuri…cum doriti.
Pofta buna!
Lasă un răspuns