Prajitura „Greta Garbo”

Ingrediente:

Pentru foi:

– 600 g faina

– 100 g zahar

– 1 ou

– 2 galbenusuri

– 100 ml lapte

– 25 g drojdie

– coaja rasa de la o lamaie

– un praf sare

– 125 g untura

– 150 g unt

Pentru umplutura:

– 300 g nuca macinata

– 400 g gem de caise

– 200 g zahar

– 8 g zahar vanilat

Pentru glazura:

– 50 g unt

– 50 ml apa

– 150 g zahar

– 40 g cacao

Mod de preparare:

Dupa cum v-am mai povestit, fac parte dintr-o campanie gratuita de testare a robotului Kenwood Chef Titanium primit de la BUZZStore si Kenwood Romania . Va spun sincer ca este o placere sa lucrezi cu acest robot. Are putere mare de procesare, accesorii din materiale de calitate, bol incapator, functii multiple. Este un aparat eficient cu care obtii maximul de rezultate si performanta. Pentru mai multe informatii dati click aici .

Mi-am propus cu mult timp in urma sa fac aceasta prajitura insa mereu pregateam prajiturile cunoscute de mine. Sosirea acestui robot in bucataria mea, m-a facut sa incerc noi retete. Reteta am gasit-o in cartea de bucate a Silviei Jurcovan, carte pe care mi-a facut-o cadou sotul meu dupa vreun an de casnicie. Probabil a vazut ca nu eram priceputa absolut deloc in bucatarie si cu finete, mi-a facut acest cadou. Am modificat cate ceva la reteta dar nu foarte mult. Este o reteta simpla, fara „ifose” dar gustoasa si aspectuaoasa.

Drojdia se freaca cu o lingura de zahar pana se lichefiaza, se adauga 3-4 linguri cu lapte, se amesteca si se lasa la crescut.

Galbenusurile si oul intreg le batem cu un praf de sare si zaharul ramas (am luat din cantitate deja 1 lingura de zahar pentru drojdie). Folosim o furculita pentru a le bate.

In bolul robotului, punem faina, coaja rasa de lamaie, untul si untura. Pornim robotul la viteza redusa si amestecam pana ce compozitia capata o consistenta nisipoasa. Daca nu aveti si unt si untura, puteti folosi doar 250 g untura sau 300 g unt.

Oprim robotul, adaugam ouale batute cu zaharul, drojdia si restul de lapte. Pornim robotul la turatie mica si framantam pana cand aluatul se aduna intr-o minge. Aluatul mai poate necesita inca putin lapte, 2-3 linguri…vedeti la fata locului.

answear.ro

Rasturnam aluatul pe masa de lucru si il impartim in patru bucati egale. Cel mai bine ar fi sa cantariti fiecare bucata pentru a va iesi foi egale.

Nuca macinata se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat.

Se presara blatul de lucru cu putina faina si se intinde o foaie, aproximativ egala cu dimensiunea tavii (22/38 cm). Se ruleaza foaia pe sucitor apoi se aseaza, cu grija, in tava tapetata cu hartie de copt.

Peste foaie se intinde un strat de gem de caise (1/3 din cantitatea totala) si se presara 1/3 din nuca amestecata cu zahar si zahar vanilat.

Se intinde a doua foaie de aluat si se pune in tava, peste nuca. Se preseaza usor cu palmele. Se continua cu gem, nuca, foaie si tot asa …Se termina cu foaie deasupra. Ultima foaie se inteapa din loc in loc cu o scobitoare, patrunzand prin toate straturile. Se acopera prajitura cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit 60 de minute.

Prajitura se coace in cuptorul incalzit in prealabil, la 170 grade Celsius, timp de 55-60 minute.

Cu 10 minute inainte de a scoate prajitura din cuptor, ne apucam sa pregatim glazura. Intr-un ibric, punem apa, zaharul si cacaoa. Amestecam si fierbem pana se ingroasa. Adaugam untul si mai fierbem 3-4 minute pana cand compozitia curge in fir gros.

Scoatem prajitura din cuptor si turnam glazura deasupra ei, niveland cu o lingura sau un cutit cu lama lata.

Se lasa prajitura la racorit. Dupa 4-5 ore o putem taia.

Pofta buna!

 

 

answear.ro
(Citit de 741 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.