Prajitura „Televizor”
Ingrediente:
Pentru foile cu cacao:
– 2 oua
– 10 linguri zahar
– 10 linguri ulei
– 10 linguri lapte
– un varf de cutit sare
– 1/2 lingurita amoniu pentru prajituri
– 2 lingurite esenta rom
– 3-4 linguri cacao
– 470-500 g faina alba
Pentru blatul pufos:
– 8 oua
– 8 linguri ulei
– 15 linguri zahar
– 12 linguri faina alba
– 1 lingurita praf de copt
– 2 lingurite esenta vanilie
– un praf sare
Pentru crema:
– 1 l lapte
– 200 g unt
– 10 linguri zahar
– 12 linguri faina alba (amidon)
– coaja rasa de la o lamaie
– 3 linguri zeama de lamaie
Pentru decor:
– la alegere, dupa preferinta: zahar pudra vanilat sau ciocolata topita sau glazura din comert
Mod de preparare:
Cu multi ani in urma, in primii ani de casatorie, locuiam intr-un bloc cu multe familii tinere. Bineinteles ca ne-am imprietenit repede iar sarbatorile le petreceam de cele mai multe ori impreuna. La Craciun sau la sarbatorile Pascale, fiecare gospodina facea doua, trei feluri de prajituri apoi faceam schimb intre noi. Astfel, aveam pe masa multe sortimente de prajituri. Zilele trecute, am gasit in carnetelul meu reteta prajiturii „Televizor” pe care o prepara vecina mea Dana. Mi-am zis ca a venit timpul sa o incerc si eu, dupa 30 de ani.
Pregatim mai intai foile cu cacao. Eu uneori le coc cu 1-2 zile inainte pentru a nu ma aglomera cu treaba. Intr-un vas, punem ouale, zaharul, cacao, bicarbonatul de amoniu stins cu o lingurita de otet sau zeama de lamaie, laptele si uleiul. Amestecam bine ingredientele iar la final adaugam faina in „ploaie”, putin cate putin. Rezulta un aluat destul de vartos.
Aluatul se imparte in doua bucati egale si din fiecare bucata se intinde cu sucitorul, pe dosul unei tavi (37/42 cm) unse cu unt, cate o foaie. Coacem fiecare foaie timp de 15-20 minute, la 180 grade.
Pentru blatul pufos, separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana se intaresc apoi adaugam treptat 13 linguri cu zahar. Mixam pana se topeste zaharul.
In alt vas, amestecam galbenusurile cu un praf de sare si 2 linguri cu zahar. Adaugam apoi uleiul putin cate putin si amestecam. Urmeaza sa turnam in ploaie faina amestecata cu praful de copt. Amestecam cu o lingura de lemn. Daca compozitia s-a ingrosat prea mult si se amesteca greu, se adauga 3-4 linguri de albus batut. Se continua cu adaugarea fainii. La final adaugam peste compozitie tot albusul batut spuma si amestecam cu lingura, prin rasturnare, de sus in jos. Si…nu uitam sa adaugam si esenta de vanilie.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, nivelam si o introducem la cuptor, la 180 grade, pentru aproximativ 25 minute. Faceti proba scobitorii.
Cat timp se odihnesc foile, preparam crema.
Intr-o cratita se amesteca faina cu zaharul apoi se adauga putin cate putin laptele. Se pune cratita pe foc mediu si se amesteca continuu, timp de 15-20 de minute. Crema se va ingrosa avand cosistenta unei smantani groase. Cand crema este aproape racita, se adauga untul si se amesteca. La final se pune coaja rasa si zeama de lamaie.
In tava pe care am folosit-o la copt foile, aranjam o foaie cu cacao, turnam peste ea jumatate din cantitatea de crema, nivelam, asezam blatul de pandispan, turnam si restul de crema iar deasupra aranjam a doua foaie cu cacao. Am pus peste prajitura o foaie de copt si peste ea o greutate (un fund de lemn). Peste 5-6 ore am glazurat-o cu ciocolata neagra topita si ciocolata alba rasa. Daca nu va place ciocolata, puteti pudra pur si simplu prajitura cu zahar pudra.
Si uite asa mi-am adus aminte de anii tineretii. Ce vremuri!!! Si ce prajituri bune mai faceam!
Pofta buna!
Lasă un răspuns