Salam de biscuiti
– 400 g biscuiti obisnuiti
– 120 g unt
– 160 ml lapte
– 150 g zahar
– 3 linguri cu cacao
– 80 g stafide
– 1 fiola esenta de rom (2 ml)
– 200 g nuca macinata
– 3 linguri cu magiun de prune (optional)
Mod de preparare:
Salamul de biscuiti este usor de realizat si cred ca este cunoscut aproape in toate familiile. Reteta poate fi personalizata, adica in loc de nuca puteti folosi nuca de cocos sau puteti adauga rahat, alune, fistic sau chiar fructe uscate. Ramane la alegerea dumneavoastra. Salamul de biscuiti, gata preparat, ar trebui sa stea la frigider aproximativ 10-12 ore, pentru ca aromele sa se intrepatrunda si sa se obisnuiasca unele cu altele.
Mai intai am pregatit ingredientele.
La aceasta reteta este bine de folosit biscuiti obisnuiti, mai tari, pentru a ramane intregi atunci cand turnam peste ei laptele fierbinte cu cacao. Se rup in bucati mici. Eu am folosit niste biscuiti care erau mai fragezi, asa ca, i-am rupt in bucati mai mari pentru ca la amestecare isi mai pierd forma.
Laptele se pune pe foc iar cand este cald se adauga untul taiat cubulete.
Cand untul s-a topit se adauga zaharul si se amesteca pana la topirea lui. Pentru varianta de post, inlocuiti laptele cu apa iar untul cu margarina.
Se adauga apoi cacaoa si se amesteca in compozitie pana la omogenizare.
Cand compozitia incepe sa fiarba, se opreste focul si se adauga stafidele.
Se pune tot acum si esenta de rom si se amesteca.
Se lasa amestecul sa se raceasca putin, 5 minute, apoi se rastoarna peste biscuiti. Se amesteca.
Eu adaug apoi si 3 linguri cu magiun de prune si 3 linguri cu nuca macinata. Imi place gustul acrisor. Se poate si fara magiun, daca nu aveti.
Se lasa compozitia sa se odihneasca 10 minute. Pe un blat de lucru se intinde o foaie de aluminiu sau de plastic. Se presara pe o margine nuca macinata. Peste nuca macinata se pune compozitia si se da o forma de salam. Se presara apoi peste salam, pe toate partile nuca macinata.
Se ruleaza folia si se impatureste salamul. Se pune la frigider pentru cateva ore sau cel mai bine peste noapte. A doua zi se feliaza.
Lasă un răspuns