Salata de vinete cu maioneza
– 3 vinete mari
– 1 ceapa
– sare dupa gust
Maioneza:
– 1 galbenus de ou fiert tare
– 1 galbenus de ou crud
– 1 lingurita cu mustar
– 2 lingurite cu zeama de lamaie
– un praf de sare
– 150 ml ulei
Mod de preparare:
Imi plac anotimpurile vara si toamna pentru ca pietele abunda de legume. Vinetele se numara printre legumele preferate de familia mea. Imi plac puse aproape in orice fel de mancare. Dar cel mai bine se mananca salata de vinete cu maioneza.
Vinetele se pot coace in mai multe feluri, pe gratar, in cuptor, direct pe flacara sau asa cum le-am copt eu, pe o tabla confectionata de cineva drag acum vreo…30 de ani. Nu recomand pentru ca scoate putin fum dar pentru rezultatul final, nu a mai contat. Se spune ca cele coapte direct pe flacara vor avea miezul mai alb. Deci, vinetele, in orice mod ati alege, se coc pe toate partile. Cand se racesc putin se curata de coaja si se pun la scurs intr-o strecuratoare. Ele lasa mult lichid si nu avem nevoie de el pentru o salata de calitate si de o consistenta potrivita.
Cat timp se coc vinetele si apoi le lasam la racorit, pregatim maioneza. Recomand maioneza facuta in casa si daca se poate din oua de tara. Este mult mai gustoasa. Se poate observa in poze ca are o culoare de galben mai intens. Galbenusul fiert il trec printr-o strecuratoare de ceai. Adaug galbenusul crud si un praf de sare. Amestec si apoi adaug putin cate putin uleiul. Dupa ce am pus 50 ml ulei si bineinteles amestec cu o lingura de lemn, pun o lingurita de mustar si amestec. Mai adaug 50 ml ulei (putin cate putin) si adaug si zeama de lamaie. Adaug apoi restul de ulei amestecand continuu. Daca doriti o cantitate mai mare de maioneza, mai adaugati ulei.
Cand maioneza este gata preparata, se introduce la frigider.
Vinetele coapte, curatate si scurse de lichidul pe care il lasa, se toaca cu o racleta de lemn. Se spune ca vinetele nu se toaca cu un cutit obisnuit pentru a nu se oxida (uneori am mai folosit si cutit obisnuit).
Vinetele tocate se rastoarna intr-un bol. Peste ele punem ceapa tocata marunt si amestecam.
Adaugam apoi si doua linguri cu maioneza. Amestecam si dam gust de sare.
Si salata este gata! Eu am servit salata pusa pe felii de paine prajita. Este foarte gustoasa.

Lasă un răspuns