Sfaturi utile despre oua

fashiondays.ro

Sfaturi utile despre ouaDepozitarea oualor

Ouale sunt marcate cu data ambalarii. Depozitate intr-o camara rece, vor ramane proaspete aproximativ 2 saptamani. Daca sunt depozitate in frigider, ele vor putea fi pastrate timp de 8 saptamani.

Testul de prospetime

Un ou proaspat pus in apa rece se scufunda si se lasa intr-o parte. Unul mai putin proaspat se scufunda, insa ramane vertical. Un ou care pluteste la suprafata nu mai este proaspat, este  stricat.

Separarea albusului de galbenus

Lucrati deasupra unui castron. Spargeti oul la mijloc lovindu-l scurt și puternic fie cu un cutit, fie de marginea castronului. Tineti oul drept și desprindeti jumatatea de sus a cojii. Cea mai mare parte a albusului se va scurge în castron, iar galbenusul va ramane în jumatatea inferioară a cojii. Treceți prin alunecare galbenusul dintr-o jumatate a cojii în cealalta jumatate, pana cand tot albusul se scurge în castron. Acum puteti sa lasati, cu grija, galbenusul sa alunece într-un alt castron.

Cum se fierb ouale

Umpleti o cratita cu suficienta apa rece pentru a acoperi complet ouale, puneti-o la fiert după care dati focul mic, sub punctul de fierbere. Pentru oul moale, cu galbenus lichid, timpul de fierbere este de 3 minute. Pentru oul mediu, cu galbenus moale, timpul de fierbere este de 4 minute si 30 de secunde. Pentru oul tare, cu galbenus solid, timpul de fierbere este de 8 minute.

Oua prajite

Incalziti într-o tigaie circa o lingură de grăsime pentru fiecare ou, la foc mediu. Folositi unt, ulei, grasimea de la slanină, untură sau un amestec între acestea. Spargeti ouale unul cate unul într-o ceasca și lasati-le sa alunece pe rand în grasimea incinsa. Prajiti-le pana cand albusul se intareste, stropindu-le mereu cu grasime din tigaie, cu o lingura.

answear.ro

Oua fierte in apa

Umpleti pe jumatate cu apa o tigaie putin adanca si adaugati o lingurita de otet sau un varf de cutit de sare. Puneti-o pe foc pana cand începe sa fiarba înabusit. Spargeti ouale într-o ceasca unul cate unul. Agitati apa pentru a crea un vartej si lasati ouale sa alunece cu grija in aceasta. Lasati apa pe foc pana cand albusul se întareste. Scoateți ouale cu o paletă.

Alte sfaturi

Albusurile se bat mult mai repede daca in castron se adauga cateva picaturi de lamaie si un pic de sare. Spuma de albusuri obtinuta va fi mult mai ferma.

La cozonac nu se folosesc niciodata oua de rata, gasca sau curca, pentru ca albusul acestora, fiind dens si greu, nici nu se bate bine, nici nu permite aluatului sa creasca.

Pentru a da cozonacului o culoare galbena mult mai intensa, ouale se sparg de seara si se presara cu sare.

Spuma de ou se face foarte bine si repede, dacă se adauga peste albus, un varf de cutit de zahar si cateva picaturi de zeama de lamaie. Pentru a obtine un volum cat mai mare de spuma,  inainte de a fi batut, se pune peste albus, o lingura de apa rece.

Galbenusul de ou poate fi pastrat 2 zile, daca se pune intr-o cana si se acopera cu apa rece.

Galbenusul pentru dresul supelor se freaca mai intai cu sare si apa.

Galbenusul de ou cu care se drege ciorba, trebuie frecat separat, intr-un castron, cu putina ciorba fierbinte.

Cum faci sa nu crape ouale in timpul fierberii

Se pune in apa in care se fierb ouale, o lingura de otet si inainte de a fi pus in apa, fiecare ou trebuie întepat putin la varf, cu un ac.

 

 

 

 

 

answear.ro
(Citit de 1.306 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.