Sirop de papadie
Papadia poate fi gasita aproape oriunde, de la campie pana in zona subalpina, in locuri necultivate si chiar pe marginea drumurilor. Radacina de papadie poate fi folosita ca decoct in afectiunile hepato-biliare, partile aeriene se folosesc ca si ceaiuri (depurative, gastrice). Frunzele de papadie proaspete se folosesc in salate. Papadia contine minerale, vitamine si oligoelemente. Primavara, din florile de papadie puteti prepara un sirop delicios cu diverse beneficii pentru sanatate.
Pentru ca stau la casa iar primavara aceasta curtea mi-a fost plina de papadie, m-am hotarat sa beneficiez de situatie si sa prepar si eu sirop de papadie.
Ingrediente:
– 300 g flori de papadie
– 1 l apa de fantana sau apa plata
– 1 kg zahar brun
– sucul de la 1/2 lamaie
Mod de preparare:
Adunam florile dimineata, intre orele 11-13, atunci cand sunt deschise, le punem intr-o strecuratoare si le trecem sub mai multe jeturi de apa. Intr-o oala punem florile spalate impreuna cu apa si le punem pe foc potrivit. Dam cateva clocote, oprim focul si punem capacul peste oala. O lasam la odihna pana a doua zi.
A doua zi trecem continutul printr-o sita sau tifon avand grija sa stoarcem bine si florile.
Peste sucul rezultat adaugam zaharul si zeama de lamaie.
Punem oala pe foc, la flacara mica si fierbem sucul timp de 5-6 ore. Eu, nevoita de imprejurari am oprit focul dupa 4 ore. Dupa alte 4 ore, timp in care siropul s-a racit, am vazut ca ar mai trebui fiert. Asa ca l-am mai pus pe foc mic inca o ora. Siropul nu trebuie sa fie nici prea gros (pericol de zaharisire) dar nici subtire (pericol de fermentare). Trebuie sa fie vascos.
Siropul l-am pus in sticle spalate si sterilizate.
Mult spor!
Lasă un răspuns