Socata
– 8 flori de soc
– 500 g zahar
– zeama de la o lamaie
– o lamaie taiata felii
– 5 g drojdie proaspata
– 5 l apa de izvor, apa de fantana sau apa plata
Mod de preparare :
Langa casa mea este o liziera de salcami si soc. In luna mai, dimineata cand ies in curte primul lucru pe care il fac…..inspir adanc. Socul inflorit vesteste ca primavara s-a sfarsit. Socul este recunoscut ca o planta de leac. Are efect terapeutic in bolile rinichilor, este bun pentru raceala, pentru sistemul nervos, bronsita, sinuzita, pentru articulatii folosit ca si cataplasme, pentru piele si in alte multe afectiuni.
Socata este o bautura usor acidulata, acrisoara, cu aroma de soc. Nu este greu de preparat.
Eu am preparat 10 l. Pentru 5 l am folosit zahar brun iar pentru 5 l am pus zahar alb. Puteti folosi in loc de zahar si miere de albine.
Zaharul se pune intr-un vas si peste el se toarna 500 ml apa. Eu am pus apa din fantana mea. Se amesteca din cand in cand pana se dizolva.
Florile de soc se pun intr-un vas cu apa. Nu se spala sub jet de apa pentru a nu se deteriora florile. Se schimba apa si apoi se pun intr-o strecuratoare.
Intr-un borcan de 5 l se pun florile de soc.
Peste soc punem amestecul de zahar si apa.
Adaugam zeama de la o lamaie si feliile de lamaie.
Adaugam apoi apa pana umplem borcanul. Se amesteca.
Puneti apoi 5 g de drojdie proaspata dizolvata in putina apa.
Puteti sa nu puneti drojdie (care grabeste fermentarea) insa va trebui sa asteptati 1-2 zile in plus. Eu am pus drojdie si am tinut socata la loc cald 36 de ore. Dupa acest timp am strecurat socata si am pus-o in sticle pe care le-am introdus la frigider.
In poza de mai sus se vede un borcan cu socata pe care l-am preparat cu zahar brun si unul cu….zahar alb.
In poza urmatoare observati diferenta de culoare intre socata cu zahar brun si cea cu zahar alb. Amandoua sunt foarte bune insa se observa o diferenta la gust.
Lasă un răspuns