Somon cu sos alb
Ingrediente:
– 3 bucati somon (medalion)
– 2 linguri ulei
– sare si piper dupa gust
– 100 g unt
– zeama de la o lamaie
– 4-5 catei usturoi mari, pisati
– 100 ml vin alb demisec
– 1 ceapa tocata marunt
– 4-5 linguri smantana
– 3-4 codite ceapa verde
– 1 lingura amidon amestecata cu apa rece
– 50 g parmezan ras
Mod de preparare:
Nu prepar des somon. De ce? Pentru ca avem in regiune, la toate tarabele, peste de Prut (apa curgatoare). Si cum avem neamuri multe care locuiesc pe langa Prut, avem si noi orasenii peste din belsug. Dar, dupa cum v-am mai spus cu alte ocazii, nu se merge la cumparaturi cu „burta goala”. Eu am mers la cumparaturi pe la ora 14 si bineinteles ca nu am apucat sa mananc nimic….ca de obicei. Ma si mir de unde am atatia „colacei”…..Stiu de unde ii am dar nu va spun acum. Gandindu-ma la sotul meu care este iubitor de somon, am pus in cos si 3 medalioane din acest peste. Mai bine zis, ma gandeam la mine. Cand l-am pus in cos, deja il vedeam in farfurie, frumos aranjat si gata de ….infulecat.
Sa trecem la treaba. Am trecut medalioanele de somon sub un jet de apa si le-am uscat in prosoape de hartie. Le-am presarat cu sare si piper dupa gust si le-am lasat in asteptare 7-10 minute.
Intre timp am taiat ceapa marunt, am curata cateii de usturoi si i-am trecut prin presa, coditele de ceapa le-am taiat felii subtiri. Am stors zeama de la o lamaie, am ras parmezanul, am pus intr-un pahar 200 ml vin alb demisec, am tras o dusca din el…cam 100 ml si a mai ramas 100 ml….treaba grea. Greu a fost sa las 100 ml vin in pahar….hi, hi, hi.
Intr-o tigaie, incingem 2 linguri de ulei (de preferat de masline, daca aveti) si coacem medalioanele de somon cate 3-4 minute pe fiecare parte.
Cand somonul este gata prajit, il scoatem pe un platou. In tigaia in care am prajit somonul, adaugam untul. Cand untul s-a topit, adaugam mai intai usturoiul, amestecam si dupa 1-2 minute adaugam ceapa taiata marunt. Amestecam sa nu se arda. Am folosit o lingura de lemn pentru amestecat. Nu am cronometat de asta data fiecare miscare dar, dupa aproximativ 2 minute de cand am adaugat ceapa, turnam vinul, amestecam si apoi turnam si zeama de lamaie in tigaie. Dam gust de sare si piper. Un sfat: folositi piper proaspat macinat.
Lucram repede, ne invartim ca titirezul in bucatarie si adaugam smantana, amestecam 1-2 minute, adaugam coditele de ceapa verde (puteti folosi arpagic verde), amestecam 1 minut, adaugam parmezan ras si mai amestecam 1 minut iar la final adaugam o lingurita de amidon dizolvata in putina apa rece.
Aranjam pe farfurii somonul si deasupra turnam din belsug sosul. Puteti pune somonul prajit in sosul preparat dar mult mai aspectuos este sa serviti sosul separat.
Nu imi place in mod deosebit pestele, dar pe acesta l-am mancat cu placere din cauza sosului. Este super gustos!
Pofta buna!

Lasă un răspuns