Sos olandez
Ingrediente:
– 2 galbenusuri de ou
– 125 g unt
– 1-2 linguri zeama de lamaie
– sare si piper dupa gust
– ceapa verde pentru ornat (puteti inlocui ceapa verde cu patrunjel verde)
Mod de preparare:
Am colindat lumea in lung si-n lat, din Noua Zeelanda, Australia….pana in America. Am servit acest sos de multe ori, in diferite combinatii dar niciodata nu m-am gandit ce contine. Astazi, am citit, m-am documentat si am incercat. Este putin migalos dar nu greu de preparat.
Dupa wikipedia, „se spune, că acest sos ar fi fost inventat în anii războiului franco-olandez (1672–78) în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, de unde ar proveni și numele. Pe de altă parte, unii istorici cred că a fost inventat în Țările de Jos, apoi adus în Franța de hughenoți. Fapt este, că o rețetă pentru sos olandez apare într-o carte de bucate olandeza scrisă de Carel Baten, care datează din 1593. În 1651, François Pierre de La Varenne a descris un sos similar în cartea sa de bucate revoluționară „Le cuisinier François”: „… avec du bon beurre frais, un peu de vinaigre, sel et muscade, et un jaune d’œuf pour lier la sauce” („… cu unt proaspăt bun, un pic de oțet, sare, nucșoară și, precum un gălbenuș de ou pentru a lega sosul”)”.
Sunt mai multe variante ale sosului olandez:
– sos bearnez…daca la sos se adauga salote, tarhon, hasmatuchi
– sos bavarez…daca la sos se adauga hrean si cimbrisor
– sos fleurette… daca la sos se adauga smantana
– sos Dijon… daca la sos se adauga mustar alb Dijon
– sos noisette… daca la sos se adauga pulbere de alune
– sos maltez… daca la sos se adauga suc de portocale si cateva picaturi de Blue Curacao
– sos mousseline (Chantilly)…daca se adauga frisca batuta
Punem o cratita cu apa pe foc (3-4 l). Aceasta o vom folosi la pregatit sosul la bain marie. Intr-un castron batem cu un tel 2 galbenusuri cu 2 linguri de apa calda.
Vasul cu galbenusurile batute il punem pe cratita cu apa fierbinte si amestecam continuu pana compozitia se ingroasa. (Atentie! Vasul cu galbenusurile nu trebuie sa atinga apa fierbinte).
Cand compozitia s-a ingrosat, luam vasul de pe foc. Adaugam treptat, ca la maioneza, untul topit si racit.
Dupa ce am incorporat untul in compozitie, adaugam zeama de lamaie.
Asezonam cu sare si piper.
Sosul trebuie servit imediat (2-3 ore). Sosul se acompaniaza bine cu pestele, legumele si ouale posate.
Pofta buna!
Lasă un răspuns