Sos Tzatziki
Ingrediente:
– un castravete mare sau doi mai mici
– 300 g iaurt grecesc sau orice iaurt mai gras
– 3 catei usturoi
– o legatura mica de marar
– zeama de la o jumatate de lamaie
– sare dupa gust
– 2 linguri cu ulei de masline
Mod de preparare:
Prima data am servit acest sos la mama mea. Si ea, nu a vizitat Grecia. Dar stiti ca retetele gustoase circula repede de la o persoana la alta. Mi-a placut atat de mult incat il fac foarte des si mai ales in perioada cand am castraveti proaspeti in gradina. Reteta este simpla.
Se curata castravetele de coaja si ii indepartam semintele. Aici vreau sa mentionez ca atunci cand am folosit castravetii din gradina mea, i-am ales tineri si nu am mai indepartat semintele, pentru ca nu prea aveau. Si, pe ici pe colo am lasat si putina coaja.
Castravetii curatati, se rad pe razatoarea mare. Se presara putina sare pe ei. Se pun intr-o strecuratoare si se lasa la scurs. Eu chiar i-am tasat putin cu o lingura.
Intr-un bol, se pune iaurtul peste care adaugam castravetii rasi si scursi de zeama, mararul taiat marunt si cateii de usturoi rasi pe razatoare sau striviti prin dispozitivul special pentru asa ceva. Amestecam in sos.
Se adauga zeama de lamaie, uleiul si putina sare. In functie de preferintele dumneavoastra, puteti mari sau micsora cantitatile la usturoi, zeama de lamaie, ulei, sare.
Sosul se tine la frigider 1-3 ore, pentru a se raci bine. Merge bine cu carne, legume dar si simplu, doar cu paine.
Pofta buna!
Lasă un răspuns