Supa crema de legume cu leurda
Ingrediente:
– 4 cartofi medii
– 2 morcovi
– 1 telina mica
– 1 radacina pastarnac
– 1 radacina patrunjel
– 1 ardei gras
– 1 ceapa rosie (poate fi si alba)
– 2 linguri ulei
– 3 linguri smantana
– 12- 14 frunze de leurda proaspata
– sare si piper dupa gust
– 2 linguri zeama de lamaie (optional)
Mod de preparare:
In latina, numele leurdei este Allium ursinum (usturoiul ursului). Ursii o consuma ca medicament in momentul cand ies din hibernare. Popular mai este numita si usturoita, pentru ca atat tulpinile cat si frunzele au un gust si un miros puternic de usturoi. In luna martie, se gaseste din belsug in piete, ea fiind consumata des, adaugata in salate. Eu am adaugat-o in supa crema de legume, careia i-a dat o aroma usturoiata si un gust de verdeata proaspata.
Ceapa taiata marunt, se caleste in ulei incins, 2-3 minute, pana se inmoaie. Se adauga legumele taiate in bucati mai mici si 1,5-2 l apa. In loc de apa puteti pune o supa de legume sau de pui. La inceput se da focul mai mare apoi cand supa da in clocot, se micsoreaza focul si se fierbe 30 minute. Eu nu am avut ardei proaspat asa ca am apelat la cel din congelator.
Cat timp fierb legumele, spalam frunzele de leurda sub jet de apa si le taiem fasii subtiri.
Cand aproape sunt fierte legumele, eu am scos un morcov din oala si l-am ras pe razatoarea cu gauri mici.
Cand legumele au fiert, se transfera oala pe un fund de lemn si dupa 4-5 minute de odihna se paseaza legumele cu un blender manual pana cand compozitia este fina, omogena. Daca doriti supa mai subtire, se mai adauga putina apa fiarta sau supa.
Se readuce oala cu supa pe foc, se da in clocot apoi se micsoreaza flacara focului. Se adauga zeama de lamaie si leurda taiata fasii.
Dupa 1-2 minute se adauga smantana, amestecata in prealabil cu un polonic de supa. Punem si morcovul ras, dam gust de sare si piper supei si dupa 2-3 minute oprim focul.
Supa se serveste cu Crutoane de paine presarata cu fasii taiate de leurda.
Pofta buna!
Lasă un răspuns