Supa crema de urzici
Ingrediente pentru varianta de post:
– 800-900 g urzici
– 4 cartofi mari
– 2-3 morcovi
– 1 radacina pastarnac
– 1/4 telina mare
– 2 cepe mici
– 2 linguri ulei de masline
– sare si piper dupa gust
– 4-5 catei usturoi
Daca nu o pregatiti in perioada postului, mai aveti nevoie de:
– 150 ml lapte
– smantana
Mod de preparare:
Urzica este o planta erbacee care creste in zone cultivate sau necultivate, in gradini, izlazuri, pe langa santuri, pe langa drum, in marginea apelor, in paduri sau pe locuri grase unde au fost stane de oi. De la urzica se folosesc frunzele. Este foarte important ca ele sa fie culese de la plantele foarte tinere. Din batrani, stim ca ea trateaza bolile reumatice. Vitaminizeaza si echilibreaza sistemul imunitar. Mai este recomandata pentru anemie, combaterea problemelor digestive.
Va prezint o reteta simpla, de efect si foarte gustoasa. O puteti pregati in perioadele de post. Daca nu tineti post, puteti adauga lapte si smantana.
Pregatim ingredientele.
Se curata si se spala bine sub jet de apa urzicile. Se pun la scurs intr-o sita.
Se curata, spala si se taie in bucati celelalte legume. Intr-o oala se pun la fiert in apa cat sa le cuprinda, legumele si urzicile. Se fierb 25-30 minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca.
Ceapa taiata marunt se caleste in ulei. Se adauga peste ea 1/2 cana cu apa si se lasa sa fiarba la foc mic pana scade lichidul.
Cand legumele sunt fierte, se strecoara (apa in care au fiert nu se arunca). Peste ele se adauga ceapa calita si fiarta. Se mixeaza cu un blender manual adaugand putin cate putin din apa in care au fiert pana obtinem consistenta dorita.
Se pune oala cu supa pe foc, se adauga laptele si usturoiul pisat sau taiat marunt si se mai trag cateva clocote. Se da gust de sare si piper. Daca o pregatiti de post, nu mai adaugati lapte.
Cat timp a fiert supa, am pregatit si cateva crutoane.
Supa se serveste fierbinte cu crutoane de paine si smantana.
Este foarte gustoasa!
Pofta buna!
Lasă un răspuns