Supa de ceapa cu crutoane
– 600 g ceapa
– 2 linguri cu ulei de masline
– 2 lingurite cu zahar
– 2 morcovi
– 1 radacina de pastarnac
– 1 cartof
– 1/2 bucata de telina
– 100 g cascaval ras
– patrunjel verde tocat marunt
– 1 catel de usturoi
– un praf de sare
– piper negru macinat proaspat
– 4-5 felii de paine prajita
– zeama de la 1/2 lamaie
Mod de preparare :
Legumele (morcovul, cartoful, radacina de patrunjel, o ceapa, telina) se curata, se spala si se pune in apa rece ( 3 l) cu putina sare la fiert. Ceapa se curata, se spala si se taie intai in jumatate apoi fiecare jumatate in felii care la randul lor vor fi taiate in jumatate.
Intr-o oala se incing doua linguri de ulei de masline peste care se rastoarna ceapa taiata. Se caleste la foc mic aproximativ 25 de minute. Se amesteca din cand in cand in ceapa cu o lingura de lemn. Cand ceapa s-a inmuiat se adauga 2 lingurite cu zahar, un praf de sare (dupa gust) si piper macinat. Eu am folosit un mixt de piper (verde, rosu, negru). Se mai caleste ceapa 10 minute.
Cand ceapa a capatat o culoare maroniu-aurie se adauga supa de legume. Se fierbe inca 9-10 minute apoi se adauga usturoiul maruntit si zeama de lamaie.
Supa de ceapa se pune in boluri. In fiecare bol, deasupra supei se pune cate o felie de paine prajita peste care se presara cascaval ras. Se da la cuptor pentru 5 minute….pana ce cascavalul este topit. Se asezoneaza cu patrunjel verde taiat marunt.
Supa de ceapa este o supa pe care am servit-o in Franta acum cativa ani cand am fost in Golful Biscaya..Nu necesita multa munca si este ieftina. Gustul este usor dulceag…rafinat.
Pofta buna!

Lasă un răspuns