Supa de pui cu galuste
– 500 g carne de pui (carne de pui cu tot cu oase)
– 1 ceapa
– 2 morcovi
– 2 radacini patrunjel
– 1/2 telina
– 1 radacina pastarnac
– o mana de patrunjel verde tocat marunt
Pentru galuste :
– 2 oua
– 130-160 g gris
– un praf de sare
– 1-2 linguri cu apa minerala (la nevoie si optional)
Mod de preparare :
Carnea de pui se spala bine si se pune intr-o oala 4-5 l. Supa iese foarte gustoasa cu carne pui de tara. Daca cautam bine prin congelator, probabil as fi gasit si o gaina de tara. Insa lenea este nevoie mare. Asa ca am pus la fiert in apa cu sare doua aripi, doua cosuri de piept de pui si o bucata de grasime de la o gaina de tara (am pastrat pentru vremuri grele, la congelator).
Cand incepe sa fiarba, luati spuma de deasupra cu o spumiera. Cand supa nu mai scoate spuma si carnea este aproape fiarta, adaugati legumele. Mie imi place sa gasesc legume in supa asa ca o parte le-am taiat in cuburi mici iar unele le-am pus bucati intregi.
Cand si carnea si legumele sunt fierte, se scot intr-un vas legumele intregi si carnea. Se lasa supa numai cu legumele taiate cubulete.
Supa se fierbe in continuare la foc mic.
Se pregatesc galustele. Pentru un ou este necesara o cantitate de gris o data si jumatate cat greutatea oului. Daca oul cantareste 60 de grame atunci vom avea nevoie de 90 de grame de gris. Daca se doresc galuste mai moi se poate scadea cantitatea de gris cu 10 g. Galustele se fierb in supa. Se pot fierbe si separat in apa cu sare dar nu vor mai avea acelasi gust. Deci… cu ajutorul unui tel, se bate albusul spuma cu un praf de sare. Se adauga galbenusul. Se mai bate putin sa se amestece si apoi se adauga tot grisul. Se amesteca compozitia usor, prin rasturnare, ca sa nu se lase albusul, pana ce se incorporeaza tot grisul. Nu se amesteca mult pentru a nu dispare spuma si pentru a nu se intari compozitia. Cantitatea de gris nu se adauga pe rand, caci trebuie sa se amesteca mai mult.
Pentru ca mi s-a parut compozitia prea groasa, am adaugat 2 linguri de apa minerala. Se lasa la odihna compozitia timp de 10 minute.
Galustele se iau numai din marginea compozitiei, modeland dungi cu furculita, udata in supa, ca sa fie mai decorative. Se fierb in clocote mici, cu capacul tras putin intr-o parte, 12-15 minute. Dupa acest timp, putem speria putin galustele adaugand un pahar cu apa rece. Se mai lasa sa clocoteasca la foc mic 5-8 minute. Se opreste focul si se presara deasupra patrunjel verde taiat marunt.
Lasă un răspuns