Tavalita
Pentru blat:
– 4 oua
– 200 g zahar
– 200 g faina alba
– 10 g praf de copt
– 8 g zahar vanilat
– 3 linguri ulei
– 3 linguri apa minerala
– un praf sare
Pentru glazura:
– 200 g unt
– 200 g zahar
– 50 g ciocolata
– 1 lingura cu varf cacao
– 10 linguri cu apa
– 2 linguri cu esenta de rom
Pentru tavalit:
– 100 g nuca de cocos
Mod de preparare:
Si la aceasta prajitura am primit OK de la sotul meu. Singura observatie a fost ca puteam sa tavalesc prajitura si prin nuca macinata. Stiam acest lucru dar mi-a fost lene sa macin nuca. Ce sa fac…mai am si astfel de momente.
Prajitura este simpla, nu complicata, usor de realizat. Am fost servita de multe ori la serviciu, de colege, cu aceasta prajitura dar nu i-am dat importanta. Dar iata ca a venit momentul sa o prepar si eu.
Ouale se mixeaza cu un praf de sare, zaharul si zaharul vanilat. Se adauga apoi uleiul, apa si la final faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca in compozitie pana la omogenizare.
Compozitia se rastoarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt, 30/26 cm. Se introduce tava la cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade, timp de 25 de minute. Se face proba cu scobitoarea. Cand blatul este copt se rastoarna pe un fund de lemn sau pe blatul de lucru si se lasa la racorit. Se taie blatul in patrate (dimensiunea patratelor ramane la alegerea voastra, eu am taiat patrate de 3/3 cm).
Pentru glazura, se pune pe foc mic spre mijlociu, intr-o cratita apa cu zaharul. Cand zaharul s-a topit si amestecul incepe sa fiarba se adauga untul si ciocolata (se poate si fara ciocolata). Se amesteca pana la omogenizare. Se adauga apoi cacaoa si esenta de rom. Se amesteca in compozitie pana devine cremoasa si este „legata”. Crema va curge ca o smantana putin groasa.
Se opreste focul si se trage cratita pe un fund de lemn. Intr-un castron se pune nuca de cocos. Fiecare patratica de blat se trece prin glazura apoi se tavaleste prin nuca de cocos (folositi o furculita pentru a tavali blatul prin crema si cocos). Prajiturile se aranjeaza pe un platou.
Depozitati prajiturile la loc racoros. Se pot servi dupa o ora. Sunt delicioase!
Lasă un răspuns