Tiramisu
Prajitura Tiramisu este un desert traditional italian, foarte delicios si foarte apreciat. In acest desert se impletesc unele cu altele, aroma de cafea, aroma piscoturilor si gustul branzei mascarpone.
Ingrediente :
– 500 g mascarpone
– 400 g piscoturi
– 4 oua proaspete (3 daca sunt mai mari)
– 6-8 linguri cu zahar tos
– seminte de la o pastaie de vanilie (sau 16 g zahar vanilat)
– 50 ml vin Marsala ( puteti inlocui vinul cu un degetar de rom sau un brandy bun)
Pentru sirop :
– 200 ml cafea
– 200 ml apa
– 1 lingura zahar
Pentru decor :
– 2-3 linguri cu cacao
Mod de preparare :
Cautati oua de tara, proaspete. Sunt ecologice si….gustoase. Ar fi bine sa le dezinfectati, pentru siguranta. In farmacii se gaseste cloramina….din care faceti o solutie cu concentratie 1%, in care tineti ouale 10-15 minute apoi le clatiti sub jet de apa. Daca nu aveti cloramina, spalati-le cu detergent de vase si le limpeziti sub jet de apa. Astfel evitati riscul imbolnavirii cu salmonella.
Separati albusul de galbenus. Peste galbenusuri adaugati 3-4 linguri cu zahar si frecati pana obtineti o crema albicioasa cu aspect de spuma.
Separat se bat albusurile cu un praf de sare. Cand spuma formeaza moturi, adaugati zaharul vanilat si 3 linguri cu zahar tos (eu nu am avut pastaie de vanilie). Se mixeaza pana cand spuma se intareste iar vasul se poate tine cu fundul in sus fara a cadea compozitia.
Se amesteca crema de mascarpone cu galbenusul.
La aceasta compozitie se adauga albusul. Se amesteca cu finete, cu o lopatica.
In aceasta crema puneti 50 ml vin Marsala. Daca nu aveti….puteti pune un degetar de brandy de buna calitate.
Preparati o cafea tare ,aproximativ 200 ml. Lasati sa se raceasca si apoi adaugati peste cafea 200 ml apa rece.
Montarea prajiturii :
Intr-un vas ( eu am folosit un vas cu dimensiuni 25/28 cm si adancime 8 cm), puneti un strat de crema si nivelati (am impartit vizual crema in patru). Peste crema se aranjeaza intr-un strat piscoturile trecute timp de o secunda prin amestecul de cafea cu apa (siropul trebuie sa fie rece). Nu tineti piscoturile mai mult de o secunda in sirop.
Peste piscoturi se pune un alt strat de crema.
Continuati sa alternati straturile….piscoturi, crema. Eu am pus trei straturi de piscoturi si patru de crema. Am terminat cu strat de crema. Puteti folosi pentru montarea prajiturii un vas mai mic sau mai mare. Diferenta va consta in numarul de straturi.
Peste ultimul strat de crema puneti un strat generos de pudra de cacao. Eu am pudrat cu cacao deasupra cu o ora inainte de o servi. Nu am dorit ca aceasta sa fie umezita. Nu stiu daca am procedat bine sau rau. A fost ok.
Introduceti prajitura la frigider pentru 7-8 ore. Abia apoi o puteti portiona.
Lasă un răspuns