Tocanita de ciuperci Pleurotus
Ingrediente:
– 800 g ciuperci Pleurotus
– 1 legatura de ceapa verde
– 2 cepe uscate, potrivite ca marime
– 4-5 catei usturoi
– 1 lingura cu pasta de tomate
– 200 ml suc de rosii
– 250 ml vin alb
– 1 lingura cu faina alba
– 1 frunza de dafin
– 1 lingurita cu boia de ardei dulce
– sare si piper dupa gust
– o mana de patrunjel verde tocat marunt
– 100 ml ulei
Mod de preparare:
Toamna aceasta am fost intr-un weekend la munte, in zona Bucovinei. Proprietarii pensiunii ne-au servit cu o tocanita de ciuperci. A fost atat de gustoasa incat la cateva zile dupa ce am venit acasa am preparat-o si eu.
Ciupercile se curata de imputitati, se spala si se taie fasii. Se calesc in 50 ml ulei pana se inmoaie. Ele isi lasa apa dar daca este nevoie se mai adauga putina apa si se calesc domol, la foc mic.
In alta tigaie, se caleste ceapa verde impreuna cu ceapa uscata, taiate marunt.
Cand prinde putin luciu, se presara o lingura cu faina si se amesteca.
Se adauga pasta de tomate si frunza de dafin.
Peste ceapa punem si putina apa fierbinte (80-100 ml) si lasam sa fiarba domol, la foc mic, pana se formeaza sosul iar ceapa este fiarta.
Se toarna sosul peste ciuperci, impreuna cu sucul de rosii, boiaua de ardei si vinul. Se acopera cratita cu capac si se lasa sa fiarba inabusit.
Cand tocanita este aproape gata se adauga usturoiul taiat marunt, se da gust de sare si piper si se mai trag cateva clocote.
Se opreste focul si se decoreaza tocanita cu frunze de patrunjel verde taiate marunt. Eu am servit tocanita alaturi de mamaliga. Merge bine si un pahar de vin alb.
Pofta buna!
Lasă un răspuns