Tort cu mascarpone si capsuni
Pentru blat :
– 8 oua
– 8 linguri cu zahar pudra
– 8 linguri cu faina alba
– 3 linguri cu cacao
– 10 g praf de copt
– 100 g ciocolata amaruie
Pentru crema :
– 500 ml smantana
– 500 g mascarpone
– 200 g zahar pudra
– 250-300 g capsuni
– 20 g gelatina
– 3-4 linguri cu zahar tos
Pentru sirop :
– 250 ml apa
– 4 linguri cu varf cu zahar
– cateva picaturi esenta de rom (10 ml)
Pentru glazura :
– 100 g ciocolata amaruie
– 100 ml smantana
– 50 g unt
Pentru decor :
– cateva capsuni
– ciocolata rasa pe razatoare (50-100 g)
Mod de preparare :
Ouale se mixeaza cu zaharul pudra. Se adauga faina (cernuta) amestecata cu cacaoa si praful de copt. Se amesteca. Ciocolata rupta in bucati mici, se topeste la bain marie. Se lasa sa se raceasca putin apoi se adauga in compozitia cu oua. Se amesteca pana la omogenizare.
Compozitia se desarta intr-o tava rotunda (cu diametrul de 27 cm) unsa cu unt.
Se introduce tava in cuptorul incalzit in prealabil si se coace timp de 30-35 minute, la 180 grade. Se face proba cu scobitoarea.
Dupa ce s-a racit, blatul se taie in doua.
Intre timp taiem capsunile in felii. Peste ele punem 3-4 linguri cu zahar tos, amestecam usor si le lasam intr-o strecuratoare.
Intr-un ibric punem apa, zaharul si esenta de rom. Incalzim pe foc pana se topeste zaharul si da 2-3 clocote.
Mascarponele se mixeaza cu zaharul pudra. Separat, in alt vas, se bate smantana pana se ingroasa. Se rastoarna peste mascarpone. Se amesteca prin rasturnare. Gelatina o punem la inmuiat in 200 ml apa pentru 10 minute apoi se pune la incalzit pe baie de aburi amestecand pana la dizolvarea completa. O lasam sa se raceasca apoi o adaugam la crema si o incorporam.
Pentru ansamblarea tortului eu am folosit tava in care am copt blatul. Se pune primul blat, se insiropeaza apoi se pune crema. Se niveleaza si se aranjeaza peste crema al doilea blat. Se insiropeaza si acest blat.
Intr-un vas se pun smantana, ciocolata rupta bucati si untul. Se amesteca pana se topeste ciocolata si compozitia se omogenizeaza. Nu se fierbe, doar se amesteca. Se lasa sa se racoreasca putin apoi se introduce la frigider pentru 20 de minute. Cand se scoate din frigider se mixeaza putin.
Se toarna glazura peste tort si se niveleaza.
Se introduce tortul la frigider pentru 10-12 ore. Cand se scoate, se decoreaza cu ciocolata razuita si capsuni.
Lasă un răspuns