Tort Napoleon (Mille-Feuille)
Ingrediente:
Pentru foi:
– 300 g unt
– 650 g faina alba (cat cuprinde aluatul)
– 1 ou
– 130 ml apa
– zeama de la o jumatate de lamaie
– un praf de sare
Pentru crema:
– 700 ml lapte
– 300 g zahar
– 5 galbenusuri de ou
– un praf de sare
– coaja rasa de la o lamaie
– 4 linguri cu varf faina alba
– 300 g unt
– 3 plicuri zahar vanilat (24 g)
– 10 ml esenta vanilie (dupa preferinta…mai mult sau mai putin)
Mod de preparare:
Eheiii….greu in bucatarie, greu pentru unii, cum ar fi sotul meu (insa ii place sa guste din preparatele mele). Pentru mine este o placere. Mi-am transformat bucataria in birou…glumesc. Am o afinitate pentru tot ce inseamna „nou”. Nou in moda, nou in tehnologie, nou in constructii, nou in bucatarie, etc. Pentru mine „nou” a insemnat si reteta „Tort Napoleon” sau Mille- Feuille. Dupa Wikipedia „Mille-feuille (din franceza Mille-Feuille sau Millefeuille, însemnând „o mie de foi”), cunoscut și sub numele de tortă „Napoleon”, este un produs de patiserie, făcut din foi garnisite cu cremă, fiind un desert tipic al bucătăriei franțuzești”. Tot dupa wikipedia „În mod tradițional acest tort este compus dintr-un aluat crocant (în franceză Pâte Feuilletée), acoperit cu două straturi de cremă de vanilie (créme pâtissiére), însă există și alte variante care înlocuiesc crema, cum ar fi frișca sau marmelada. De obicei ultimul strat de aluat, este acoperita cu o glazură peste care se poate adăuga și zahar pudră vanilat”.
Si acum, sa va povestesc cum am preparat eu acest tort. Nu este greu de realizat dar este putin migalos si iti ocupa ceva timp. Mai bine zis, trebuie sa ai rabdare pana se coc foile, in rest…floare la palarie.
Intr-un bol, am batut oul si un praf de sare cu furculita. Am adaugat apa, zeama de lamaie si am mai batut putin cu furculita (asa pot sa ma descarc si eu de nervi si sa bat, glumesc).
In alt bol am pus untul taiat cubulete, am adaugat 400 g faina, putin cate putin si am amestecat …tot cu o furculita.
Peste aluatul de faina cu unt se adauga oul, zeama de lamaie si apa. Se amesteca cu furculita apoi cu mana. Se mai adauga faina, cat cuprinde aluatul si se framanta pana la omogenizare. Aluatul rezultat se imparte in 12 bucati. Din fiecare bucata se formeaza o bila si se depoziteaza pe o farfurie. Se acopera farfuria cu bilele din aluat cu o folie alimentara si se introduce la frigider pentru 1/2 ora.
Dupa 30 minute se scoate cate o bila din frigider, rand pe rand. Din fiecare bila se intinde cate o foaie rotunda, direct pe o foaie de copt. Foaia trebuie bine intinsa cu sucitorul, aproape ca se vede prin ea. Pentru dimensiuni, eu am folosit un capac de oala cu diametrul de 23 cm. Dupa ce foaie este intinsa, se pune capacul si se taie in jurul lui aluatul. Resturile se pastreaza….nimic nu se arunca! Foaia obtinuta, se inteapa din loc in loc cu o furculita si se coace la cuptorul incalzit in prealabil, la 200 grade, timp de 9-10 minute. Coacem in acest mod toate foile. Din resturile de aluat ramase, mai confectionam doua foi si le coacem. Acestea din urma, le vom faramita si le vom folosi la decor.
Cand am terminat cu foile, luam o pauza si rasuflam usurati. Urmeaza preparatul cremei.
Intr-o cratita (pe care o vom folosi pana la final), se amesteca cu un tel, galbenusurile, un praf de sare, zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca pana compozitia devine albicioasa si spumoasa.
Se adauga faina, putin cate putin si se amesteca. Adaugam laptele, se amesteca si se pune cratita pe foc mic sau la bain-marie. Inarmati-va cu rabdare si mult calm. Trebuie sa amestecati in compozitie, continuu, timp de 20-25 minute. Cat timp amestecati in compozitie, urmariti filmul preferat la TV….daca aveti televizor in bucatarie.
Cand crema s-a ingrosat, trageti tigaia de pe foc si mai amestecati in compozitie pana se mai raceste putin. Adaugati acum coaja de lamaie rasa.
Adaugati esenta de vanilie, apoi untul. Amestecati pana la omogenizare. Pe un platou, puneti prima foaie, adaugati trei linguri pline cu crema, nivelati, puneti a doua foaie, iar crema si continuati tot asa pana puneti toate foile. Se termina cu strat de crema.
Eu am copt 12 foi, plus inca doua foi facute din resturile de aluat. Una am ars-o rau de tot, iar trei foi le-am pus intr-o punga si cu un sucitor de aluat, le-am faramitat.
Cu foile faramitate am tapetat tortul, atat deasupra cat si lateralele.
Tortul se aseamana…cumva…cu cremsnitul. Parerea mea!
Pofta buna!
Lasă un răspuns