Turta dulce cu miere de albine
Ingrediente:
– 200 g miere de albine
– 150 g unt 82 % grasime
– 150 g zahar brun
– 1/2 lingurita sare
– 1 lingurita bicarbonat de sodiu
– 1 ou
– 8 g zahar vanilat
– 450 g faina
– 1 lingurita rasa nucsoara pudra
– 1 lingurita rasa scortisoara pudra
– 1 lingurita rasa ienibahar pudra
– 1 lingurita rasa ghimbir pudra
– un varf de cutit cu pudra de la 7-8 cuisoare
Pentru glazura:
– 1 albus
– 170 g zahar pudra
– 1 lingurita amidon alimentar
– 1 lingurita zeama de lamaie
Mod de preparare:
In fiecare an, la sarbatorile de Craciun, imi propuneam sa fac aceste figurine de turta dulce. Niciodata nu mi-a ajuns timpul sa le prepar. Anul acesta am reusit . Am tot citit pe diferite site-uri ca figurinele vor fi tari la inceput apoi dupa cateva zile se vor inmuia, vor fi fragede. Cand ale mele au fost gata, cand le-am scos din cuptor erau moi apoi s-au intarit, ca niste biscuiti. Ma gandeam ca am gresit ceva dar….dupa cateva zile s-au fragezit. Daca doriti sa le agatati in brad, trebuie sa le faceti gaura atunci cand le scoateti din cuptor si sunt inca moi.
Se amesteca faina cu sarea, bicarbonatul de sodiu si prafurile de condimente. Eu am folosit un plic cu condimente pentru turta dulce. Se gaseste in magazine. Daca nu gasiti acest plic, folositi separat, din fiecare condiment enumerat in lista.
Mierea de albine, zaharul brun si untul moale se mixeaza la viteza mare timp de 4-5 minute. Se poate folosi si zahar alb dar culoarea turtei dulci va fi mai pala.
Se adauga oul si zaharul vanilat si se mixeaza pana la omogenizarea compozitiei.
Se adauga faina amestecata cu mirodeniile, treptat, in 3-4 transe. La inceput am amestecat cu o lingura apoi am framantat aluatul cu mana.
Se scoate aluatul pe un blat de lucru presarat cu faina, se modeleaza intr-o forma rotunda si se imparte in doua jumatati. Fiecare bucata de aluat se infoliaza in folie alimentara si se da la frigider pentru minim 8 ore sau mai bine pentru o noapte.
Dupa trecerea timpului de odihna, se scoate aluatul din frigider, se lasa in repaus 30 de minute iar apoi se intinde fiecare bucata de aluat intr-o foaie de 1/2 cm grosime. Bineinteles presarati faina pe blatul de lucru si pe aluat inainte de a-l intinde cu sucitorul. Incalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Se decupeaza turta dulce cu forme, dupa preferinta. Se aseaza formele decupate in tavi tapetate cu hartie de copt, la distanta de 2 cm la 180 grade Celsius, timp de 10-12 minute, pana capata o culoare aurie.
Pentru glazura, se bate un albus cu mixerul pana se formeaza o spuma tare, densa. Se adauga o lingurita cu amidon si una cu zeama de lamaie. Se mai mixeaza putin iar apoi adaugati zaharul pudra, treptat, mixand la viteza mare pana cand compozitia se intareste tare, formand creste la suprafata.
Glazura se transfera rapid (se intareste repede) intr-un pos sau o punga rezistenta de nylon, folosind un dui cu deschizatura mica. Daca folositi o punga de nylon pur si simplu taiati cu un foarfec, o deschizatura mica in varful pungii. Se decoreaza figurinele cu glazura de albus royal icing dupa pricepere si indemanare. Eu nu prea am rabdare la decorat asa ca….a iesit ce vedeti in poza.
Dupa cum v-am mai spus, turta dulce este tare la inceput dar dupa cateva zile este numai buna de servit. Eu am pus figurinele intr-o cutie de pantofi si am depozitat-o undeva la racoare.
Pofta buna!
Lasă un răspuns