Turtite cu telemea de oi
– 500 g faina alba
– 200-250 g telemea de oi
– 450 g chefir
– 12-13 g drojdie verde
– 1 lingurita de zahar brun
– 1/2 lingurita sare
– 50-100 ml ulei
Mod de preparare :
Drojdia se freaca cu o lingura de zahar si 50 ml apa calduta si se lasa la dospit. Faina se cerne neaparat pentru a indeparta impuritatile si pentru aerisire. Telemeaua se rade pe razatoarea mare.
Faina de grau se amesteca cu sarea. Se adauga drojdia dospita si chefirul putin, cate putin. Se amesteca la inceput cu o lingura de lemn apoi se framanta aluatul cu mana.
Cand aluatul a capatat consistenta si este omogen se adauga 1-2 linguri de ulei. Se mai framanta putin.
Se acopera aluatul cu un prosop si se pune intr-un loc cald pentru a creste. Dupa aproximativ 40 de minute se rastoarna aluatul pe un blat de lucru presarat cu faina, se mai framanta putin si se imparte in 8-10 bucati ( depinde cat de mari doriti sa va iasa turtele ).
Din fiecare bucata de aluat se intinde o turta pe care se presara putina telemea rasa.
Se impatureste turta intai in doua, apoi in patru si se intinde o noua foaie cu facaletul.
Se pune o tigaie pe foc ( foc mijlociu) , se adauga putin ulei, se incinge.Se prajesc turtitele pe ambele parti.
Eu am facut cateva si intr-un ceaun cu fundul plat fara ulei.
Sunt foarte gustoase.Pofta buna !
Lasă un răspuns