Zacusca cu fasole
– 1 kg fasole alba fiarta
– 3 morcovi mari (500 g)
– 1,2 kg ardei capia sau gogosari copti, curatati de cotoare si seminte
– 1kg ceapa
– 500 ml ulei
– 5 linguri cu varf pasta de tomate
– 3 frunze dafin
– 4-5 catei de usturoi mari
– sare si piper dupa gust
Mod de preparare :
Este prima data cand prepar zacusca cu fasole. De obicei fac zacusca respectand anumite retete dar uneori o mai fac si dupa gustul meu. Adica scad sau adaug cate putin la cantitati in functie de ce leguma vreau sa predomine si care imi place. La aceasta zacusca am cantarit legumele dupa ce au fost coapte si curatate sau dupa caz, fierte.
Am pus boabele de fasole la inmuiat cu o seara inainte de preparare. A doua zi i-am schimbat apa si am pus-o la fiert cu un praf de sare. Am schimbat apa o singura data si am inlocuit-o cu apa fierbinte. In acelasi timp, intr-o alta cratita am pus la fiert morcovul curatat si spalat. Ardeii capia i-am avut gata copti (i-am copt cu cateva zile inainte, usurandu-mi astfel munca).
Asa ca, am curatat si spalat ceapa si am dat-o prin masina de tocat carne. Puteti foarte bine sa o tocati manual, la cutit. Nu veti gresi cu nimic.
La fel am procedat si cu morcovul fiert si racit, fasolea fiarta si racita, ardeiul capia gata copt si curatat de cotoare si seminte.
Am pus ceapa la calit in ulei. Am folosit un ceaun de tuci.
Cand ceapa se inmoaie si devine sticloasa se adauga si morcovul. Se amesteca cu o lingura de lemn.
Dupa cateva minute, aproximativ 5-6 minute, se adauga si ardeii capia.
Amestecam in compozitie si adaugam si frunzele de dafin.
Dupa alte 5-6 minute adaugam fasolea fiarta. Aduc aminte ca fasolea am cantarit-o dupa ce a fost fiarta (1 kg). Se poate pune si mai multa insa eu am considerat ca asta ar fi cantitatea care mi-ar placea sa o vad in zacusca.
Amestecam in compozitie. Dupa 5-6 minute adaugam pasta de tomate.
Focul trebuie sa fie potrivit. Eu chiar daca folosesc la zacusca ceaun de tuci, pentru a fi sigura ca nu se arde zacusca, pun intre foc si ceaun o tabla, pe care coc de obicei legumele.
Zacusca trebuie pazita. Nu-mi permit sa ies din bucatarie in timp ce o prepar. Se amesteca din cand in cand in ea.
Cand aproape este fiarta (incepe sa se ridice uleiul la suprafata) se da gust de sare si piper. Se adauga si usturoiul pisat. Se amesteca.
Se mai tine pe foc cateva minute.
Se pune zacusca cat este inca fierbinte in borcane care au fost spalate si sterilizate in cuptor, se infileteaza capacul si apoi se aranjeaza intr-o oala in care a fost pus un prosop pe fundul ei (eu am pus prosoape si printre borcane). Se toarna apa calda pana aproape de gatul borcanelor. Se tine pe foc mic spre potrivit, timp de 45-50 de minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca.
Inchidem focul si lasam borcanele in apa pana cand aceasta se raceste. Etichetam borcanele si le punem intr-un loc racoros. Nu ne ramane decat sa asteptam iarna si sa savuram aceasta zacusca delicioasa.
Lasă un răspuns